Hlavní obsah

Pražský okruh má zpoždění, spojka D1 a D5 se otevře až na konci prázdnin

– Praha • Aktualizováno

Jižní část pražského okruhu, která propojí brněnskou dálnici D1 s plzeňskou dálnicí D5 bude otevřena až na přelomu srpna a září. Podle původních plánů měla být komunikace, která má za cíl ulevit přetížené Jižní spojce, otevřena již koncem dubna. Informovala o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Foto: MIlan Malíček, Právo

Jeden z úseků Pražského okruhu, který má být dokončen v roce 2010, je Vestec – Lahovice, nedaleko Zbraslavi.

Článek

"Bude to na konci léta, přesný den ještě určen nebyl," uvedla Vápeníková. Termín otevření se několikrát posunul, pochybnosti o skončení prací letos v dubnu se objevily už před rokem, ŘSD pak ostře sledované datum posunulo na polovinu roku. Za zpožděním stojí mimo jiné letošní dlouhá a tuhá zima.

Foto: Právo

Nová spojka má výrazně odlehčit nynější Jižní spojce a Barrandovskému mostu, přes které denně projede více než 100 000 vozidel. Zhruba 60 000 z nich by měla převzít nová dálnice.

Zbývá dostavit šest kilometrů

Zatím však stavba řidičům spíše komplikuje život. Doprava je omezena například na D1 v místě napojení okruhu, kde ŘSD staví obří dálniční křižovatku, nebo na rekonstruovaném nejstarším úseku okruhu, který navazuje na nové části.

V sobotu navíc začne uzavírka v oblasti Zbraslavi, kde se staví mimoúrovňová křižovatka Strakonické ulice s okruhem. Devět dní budou jezdit auta směrem do Prahy odklonem přes Zbraslavské náměstí.

V sobotu navíc začne uzavírka v oblasti Zbraslavi, kde se staví mimoúrovňová křižovatka Strakonické ulice s okruhem. Devět dní budou jezdit auta směrem do Prahy odklonem přes Zbraslavské náměstí.

Propojení D5 a D1 je v současnosti největší silniční stavbou v České republice. Její součástí je řada mostů, například přes údolí Vltavy a Berounky, a tunelů. Podle uzavřených smluv by měly náklady na 23kilometrový úsek činit 16 miliard korun. Celková délka velkého pražského okruhu má být 83 kilometrů, nyní je hotovo 17 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám