Hlavní obsah

ČSSD představila pět podmínek pro případnou koaliční spolupráci

– Praha
Právo, rsk

Pět nepřekročitelných podmínek pro případnou koaliční spolupráci si v pátek stanovila ČSSD. Jde o zrušení veškerých zdravotnických poplatků a obnovení proplácení nemocenské, vyplacení mimořádného důchodu, zavedení progresivního zdanění, přijetí protikorupčního balíčku a snížení tempa zadlužování do roku 2013. Novináře o tom po jednání politického grémia ČSSD informoval předseda strany Jiří Paroubek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek s Milanem Urbanem (vpravo)

Článek

„ČSSD se zavazuje, že nebude součástí budoucí vlády, jejíž vládní prohlášení nebude obsahovat tyto podmínky,“ prohlásil Paroubek. Podle něj je pět závazků, co se týče výdajů státního rozpočtu, realistických. Celkem by měly podle propočtů ČSSD rozpočet zatížit částkou 9,5 miliardy korun ročně; mimořádný důchod by měl stát jednorázových šest miliard.

Snížení tempa zadlužení do roku 2013 na polovinu chce ČSSD dosáhnout nejen obnovením progresivní daně, ale i zvýšením daně pro firmy na 21 procent, daní na tvrdý alkohol a tabák, zvýšením dividendy ČEZ a omezením úniků u pohonných hmot. S těmito opatřeními podle Paroubka se příjmy do pokladny každoročně navýší o 41 miliard.

Sociální demokracie dále slibuje úspory výdajů státního rozpočtu ve výši 29 miliard korun ročně, hodlá toho dosáhnout například elektronickými aukcemi u veřejných zakázek, auditem státních úřadů či sloučením zdravotních pojišťoven.

Paroubek doplnil, že v případě, že se ČSSD podaří sestavit kabinet, chce zefektivnit čerpání dotací EU a obnovit regulatorní funkci státu u určování cen energie a vytvořit podmínky pro snížení bankovních poplatků a telekomunikačních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám