Hlavní obsah

Obama na Hradě nestrávil ani půl hodiny, spěchal domů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, coe

V pátek pokračovala návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v české metropoli. Podle plánu se dopoledne setkal s Václavem Klausem a později s premiérem Janem Fischerem. Oproti původnímu plánu z Prahy odcestuje o hodinu dříve. Závěrečný den státní návštěvy sledovaly Novinky on-line.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barack Obama se loučí s Prahou těsně před vstupem do prezidentského speciálu air Force One.

Článek

Americký prezident Barack Obama kolem 10:45 opustil Českou republiku a odcestoval do Washingtonu. Kolem poledne má do Spojených států odletět premiér Jan Fischer, aby se na začátku příštího týdne zúčastnil mezinárodního summitu o jaderné bezpečnosti.

10:33 - Speciál Air Force One amerického prezidenta roluje po letištní ploše, aby se vzápětí odlepil od země a nabral směr oceán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barack Obama vybíhá schůdky prezidentského speciálu Air Force One před odletem z Prahy.

10:15 - Prezidentská kolona odjela z Hradu a míří na pražskou Ruzyni. Americký prezident hodlá odcestovat dříve, než byl původní plán. Letoun Air Force One je již připraven. Schůzka na Hradě trvala méně než půl hodiny. Na letišti čekají novináři a fotografové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barack Obama se loučí na Ruzyňském letišti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Amerického prezidenta Baracka Obamu přivítal na Pražském hradě prezident Václav Klaus.

10:03 - Kolony, které na pražské magistrále vznikly v důsledku průjezdu vozidel amerického prezidenta, se postupně začínají rozjíždět.

9:38 - Obama se sešel s Klausem. Jedná se o poslední akci, naplánovanou před odjezdem amerického prezidenta zpět do USA.

9:34 - Kolona aut s prezidentem Obamou přijela na Pražský hrad, kde se šéf Bílého domu sejde se svým protějškem Václavem Klausem.

9:20 - Prezidentská kolona opustila prostranství před hotelem Hilton a míří na Hrad, kam by měla dorazit za několik minut.

9:10 - V nalezené tašce byly běžné věci. Policisté ji zkontrolovali bezpečnostními senzory. Magistrála stojí, odjezd prezidenta se mírně oddaluje.

8:55 - Před hotelem Hilton stojí policisté. Na magistrále, která se uzavírá, se vytvořily kolony. V blízkosti hotelu se objevila podezřelá taška.

8:20 - Obama by měl kolem deváté hodiny odcestovat na Hrad. V té době bude uzavřena také pražská magistrála.

Zahraniční výbor amerického Senátu zahájí jednání o smlouvě New START, podepsané v Praze, už příští čtvrtek. Při jejím podpisu prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medvěděv a Barack Obama uvedli, že udělají vše pro to, aby k její ratifikaci došlo ještě letos.

7:40 - Od rána je kvůli Obamově návštěvě pro veřejnost uzavřen celý Pražský hrad. Znovuotevřen by měl být před polednem, tedy krátce poté, co Obama odcestuje na ruzyňské letiště.

7:09 - Doprava kolem hotelu Hilton, kde Barack Obama přenocoval, není zatím nijak omezena. S uzavírkami se počítá kolem deváté hodiny, kdy by měl Obama odcestovat k jednání s Václavem Klausem na Pražský hrad.

Anketa

Myslíte si, že byly státní návštěva prezidentů dvou velmocí a podpis smlouvy přínosné pro renomé ČR?
Ano, pro ČR je prestižní, že se podpis odehrál u nás
77,3 %
Ne, návštěv už bylo mnoho a mnoho jich zřejmě ještě bude
17,1 %
Je mi to jedno, o politiku se nezajímám
5,6 %
Celkem hlasovalo 4547 čtenářů.

Reklama

Související články

Barack Obama a Dmitrij Medvěděv v Praze

Prezidenti USA a Ruska ve čtvrtek v Praze podepsali novou smlouvu, která obě země zavazuje snížit počty svých strategických jaderných hlavic. Smlouvu...

Výběr článků

Načítám