Hlavní obsah

Marihuana se v českých lékárnách ještě dlouho nesežene

Právo, Oldřich Danda

Nemocní s roztroušenou sklerózou, zeleným zákalem či HIV, kteří svou nemoc či bolesti léčí užíváním konopných látek, si ještě dlouho počkají, než si budou smět v lékárně koupit marihuanu či přípravky z ní. Jestli se vůbec dočkají.

Foto: Reuters

Cannabis, čili konopí

Článek

Diskuse na toto téma ale pilně probíhá nejen na internetových fórech. Ve čtvrtek se konala za přítomnosti odborníků a úředníků ve Sněmovně konference o využití konopí při léčbě.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš uvedl, že v Česku žádný konopný přípravek zatím není registrován. „Musím také zklamat všechny ty, kteří čekají, že se tady nějaký účinný přípravek brzo objeví, registrace je otázkou let,“ uvedl Beneš.

O svých zkušenostech, jak se k problému postavili v Izraeli, přijel poreferovat i světoznámý chemik Lumír Hanuš, který pracuje na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. „Léčivé konopí může nahradit drahé farmaceutické přípravky, protože je levnější a bezpečnější,“ uvedl.

V Izraeli jsou velice přísné tresty za pěstování konopí - až 20 let - ale pacienti, které může marihuana utěšit v jejich bolesti, si ji mohou na předpis vyzvednout v lékárně.

Podle Hanuše ji v Izraeli zatím používají jen na utlumení bolestí, ale zároveň zkoumají její možnost ve skutečné léčbě. Prý dokázali u zvířat pomocí konopných látek vyléčit 30 procent rakovinného bujení.

V Česku stále hrozí popotahování

V Česku, po schválení nového trestního zákoníku, není trestné vypěstovat si až pět rostlin marihuany. Nicméně ale stále hrozí, že případní pěstitelé i pro léčebné účely budou popotahováni policií a úřady.

To nevadí Filipu Polívkovi z Prahy, který trpí roztroušenou sklerózou. Za pomoci marihuany se podle svých slov dokázal dostat z chronického progresivního stadia nemoci do stabilizovaného stavu, který mu umožňuje – sice o holi – normálně žít.

„Policajtů se už nebojím, protože se nemám za co stydět, obdobím, kdy jsem se styděl jen za to, jak divně chodím, jsem si již prožil,“ řekl Právu.

Dodal, že kouří konopí již deset let a látka na něj již nepůsobí psychotropně, pouze odstraňuje nepříjemné křeče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám