Hlavní obsah

TOP 09 šlape na paty ODS

Sněmovní volby by podle internetového průzkumu společnosti SANEP vyhrála v prvním dubnovém týdnu ČSSD, kterou by volilo 30,8 procenta voličů. Druhé ODS by dalo hlasy 18,9 procenta. Od března ztratila ODS více než čtyři procenta. Pravicoví voliči podle SANEP přecházejí k TOP 09, která by dostala 15,1 procenta hlasů. Statistická odchylka je 1,5 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg s Mirkem Topolánkem

Článek

Průzkum se uskutečnil v prvním dubnovém týdnu, kdy předseda ODS Mirek Topolánek oznámil, že odstoupí z čela strany. [celá zpráva]

Kromě ČSSD, ODS a TOP 09 by křesla ve Sněmovně získaly ještě KSČM, strana Věci veřejné a KDU-ČSL.

Komunisty by podle průzkumu volilo 12,9 procenta, Věci veřejné přes osm procent a lidovce 5,9 procenta voličů. Lidovce by v porovnání s březnem volilo o 0,1 procenta voličů více, naopak ČSSD dvě procenta ubyla. Podle SANEP odebírá sociální demokracii voliče Strana práv občanů - zemanovci. Věci veřejné zase oslovují nerozhodnuté voliče a nevoliče.

Stranu práv občanů - zemanovce by podle průzkumu volilo 3,9 procenta voličů, což je o 2,2 procenta více než v březnu. Zeleným by dalo hlas 3,2 procenta, to je o 0,3 procenta více než před měsícem.

Podle volebního modelu SANEP by ČSSD měla ve dvousetčlenné Sněmovně 67 křesel, ODS 41, TOP 09 třiatřicet, KSČM 28, Věci veřejné 18 a KDU-ČSL 13 poslanců.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 71 procent dotázaných. Průzkum se uskutečnil 31. března až 6. dubna na vzorku 11 364 lidí ve věku 18 až 69 let. Volby se uskuteční 28. a 29. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám