Hlavní obsah

Zeman s Filipem napsali premiérovi kvůli kůrovci

Právo, Jiří Ovčáček

Lídr Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman a předseda KSČM Vojtěch Filip napsali premiérovi Janu Fischerovi dopis, ve kterém požadují kvůli kůrovcové kalamitě odvolání šéfa Šumavského národního parku. Navíc požadují vytvoření krizového týmu, který by vedl vládní zmocněnec.

Foto: Jiří Falout, Právo

Článek

Zeman s Filipem v dopise premiérovi, který má Právo k dispozici, tvrdí, že na Šumavě vzniká ekologická katastrofa nebývalých rozměrů, která hrozí přerůst v jednu z největších přírodních katastrof na území ČR za poslední staletí.

Po premiérovi Fischerovi proto požadují okamžité odvolání současného ředitele Správy Národního parku a CHKO Šumava Františka Krejčího. „Za katastrofický stav šumavských lesů nese bezprostřední a největší odpovědnost,“ tvrdí oba politici s tím, že se řediteli situace zcela vymkla z rukou.

Zeman a Filip také premiérovi navrhují vládním nařízením jmenovat krizový štáb v čele  s vládním zmocněncem, který vypracuje plán pro zabránění dalšího šíření kůrovce do zdravých okolních šumavských lesů.

Není přitom náhodou, že Zeman s Filipem vyrukovali s bojem proti kůrovci nyní. Dnes večer se totiž konají Otázky Václava Moravce Speciál z jižních Čech, kde bude kůrovec jedním z témat. Zatímco Filip se debaty zúčastní, zástupce SPOZ přítomen nebude. Podle průzkumu pro ČT totiž zemanovci v Jihočeském kraji nepřekročili nutnou pětiprocentní hranici, získali 4,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám