Hlavní obsah

ČSSD slibuje v boji proti korupci českého Cattaniho

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v případě, že jeho strana zvítězí a jemu se podaří sestavit vládu, představí letos na podzim desetibodový program boje proti korupci. Šéf ČSSD se k tomu zavázal včera na semináři pořádaném ČSSD, jenž byl zaměřen na boj s úplatkářstvím.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, Jeroným Tejc a Martin Pecina (zleva)

Článek

„Přebírám osobní politickou odpovědnost za předložení Národního programu boje proti korupci do vlády do 31. října 2010,“ prohlásil v úterý Paroubek.

„ČSSD pokládá razantní snížení korupce za svůj strategický úkol pro naplnění naší vize rozvoje země do roku 2025. Korupce je jako chobotnice, jejíž chapadla nás objímají. A my změnu systému a českého Cattaniho přineseme,“ slíbil Paroubek. ČSSD si klade za cíl přivést do roku 2025 ČR mezi desítku nejúspěšnějších zemí EU.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zástupce ředitele FBI Joseph Wolfinger

Ministr vnitra Martin Pecina, který je lídrem pražské kandidátky soc. dem., vypíchl nutnost přijetí vládního protikorupčního balíčku, zrušit akcie na majitele, obnovit finanční policii či zrušit rovnou daň z příjmu.

„Toto opatření slouží zcela evidentně v ČR k praní špinavých peněz. Daně z příjmu fyzických osob nesmí být nižší než daně právnických osob,“ prohlásil Pecina. Podle něj nyní nic nebrání manažerům, aby si zisky z firmy nechali vyplatit jako mzdu či prémii a částku danili nižší sazbou.

Na semináři včera také vystoupil zástupce ředitele FBI Joseph Wolfinger a bývalý sekretář úřadu Steve Pomerantz. Oba by se po volbách, pokud v nich zvítězí ČSSD, měli stát stálými poradci Paroubka a Peciny pro boj s korupcí.

Co navrhuje ČSSD
vytvoření rady vlády pro boj s korupcí
centrální místo pro zadávání a posuzování veřejných zakázek
zavedení elektronických dražeb
zákaz účasti firem s akciemi na doručitele na veřejných zakázkách
změnu zákona o střetu zájmů
vypracování zákona o lobbingu
obnovení finanční policie
objasnění původu podezřelého majetku
prosazení vládního protikorupčního balíčku

Inspektor Corrado Cattani

Inspektor Corrado Cattani je hlavní postavou italského více než 50dílného seriálu Chobotnice režiséra Damiana Damianiho, točeného v deseti sériích v letech 1984–2001 a pojednávajícího o boji proti sicilské mafii.

V seriálu tuto postavu, vystupující do 4. série (1989), ztvárnil italský herec Michele Placido, v českém dabingu Jan Kanyza.

Skutečnými předlohami postavy Cattaniho mohli být mimo jiné italští prokurátoři Rocco Chinnici, Giovanni Falcone, Paolo Borsellino, kteří se stali symboly boje proti italské Cosa Nostra.

Všichni tři byli mafií zavražděni, zatímco Cattani v seriálu Chobotnice zemřel v díle natočeném roku 1989.

Zdroj:  Wikipedie

Reklama

Výběr článků

Načítám