Hlavní obsah

Langer odejde, až v Olomouci uslyší „Ivane, nemáš naši důvěru“

Zůstane místopředseda ODS Ivan Langer až do voleb jednou z hlavních tváří ODS? Ačkoli mnozí jeho spolustraníci v kuloárech říkají, že by se ho chtěli už kvůli přezdívce „Íčko“ ze známého policejního spisu Krakatice zbavit, zdá se, že na to nebudou mít dost sil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivan Langer

Článek

Volební lídr Petr Nečas a další představitelé ODS tvrdí, že Langra shora sesazovat nebudou. Jediným, kdo by jej mohl navrhnout výkonné radě na vyškrtnutí z kandidátky, by tak byla organizace ODS v Olomouckém kraji, kde je Langer volební jedničkou. Její představitelé se opakovaně vyjádřili, že ke změně na kandidátce není důvod.

„Jsem člověk, který je zvyklý tvrdě pracovat a skládat účty z práce. A také platí, že v politice jste tam, kde jste, ne díky tomu, že jste se sám rozhodl, ale musíte pro to získat podporu. V okamžiku, kdy by mi moji kolegové v Olomouckém kraji řekli: ‚Ivane, naši důvěru nemáš,‘ tak pak je to pro mne jasný signál, že ti nejbližší, kteří mě delegovali do Sněmovny, mi nevěří a je čas jít,“ řekl Langer v sobotu ve Frekvenci 1.

Na tiskovku neměl čas kvůli kampani

Hovoří se například o tom, že se strana bude snažit Langra alespoň „upozadit“. Například včera se takto spekulovalo kolem tiskové konference na téma Ústavu pro studium totalitních režimů, které se měl podle pozvánky účastnit i Langer, jenže nedorazil.

„Já jsem s ním (Langrem) ráno mluvil, a on velmi intenzívně připravuje volební kampaň,“ omlouval kolegu Alexandr Vondra. Langra pochválil, že ústav zakládal a dal mu do vínku koncept otevřenosti.

Langer později na dotaz Práva řekl, že časově zvládl setkání se signatáři petice. „Měl jsem velmi důležité jednání kvůli kampani, kdy nám jeden ze smluvních partnerů nedodržel podmínky smlouvy a museli jsme si to velmi razantně vysvětlovat,“ uvedl šéf volební kampaně ODS Langer.

Němcová na dotaz Práva, zda občanští demokraté zvažovali, že by Langer neměl být tolik na očích, uvedla: „Vůbec tam žádné takové rozhodnutí nepadlo.“ První místopředseda David Vodrážka dodal: „My nefungujeme tak, že bychom někomu říkali, jestli někam má jít nebo ne.“

Reklama

Výběr článků

Načítám