Hlavní obsah

Fischer nabídl ODS, aby na ministra životního prostředí nominovala nestraníka

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer prezidentovi Václavu Klausovi navrhne, aby pověřil řízením resortu životního prostředí kandidáta nominovaného ODS, pokud to bude nestraník. Fischer to řekl po jednání se zástupci ODS a ČSSD Petrem Nečasem a Milanem Urbanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem a lídrem ODS Petrem Nečasem

Článek

Fischer se tak rozhodl proto, že oba zástupci stran nenašli kompromisní řešení. „Považuju za vhodné obnovit vyrovnaný poměr členů vlády a proto prezidentu republiky navrhnu, aby řízením rezortu ministerstva životního prostředí pověřil kandidáta nominovaného ODS a to za předpokladu, že půjde o osobu kvalifikovanou a bezpartijní,“ uvedl premiér a dodal, že agendu po ministru pro lidská práva převezme sám.

Sociálním demokratům se toto řešení nelíbí. „Nezbývá ale než rozhodnutí premiéra respektovat, ale musím podotknout, že s výrazným nesouhlasem,“ řekl po jednání Urban.

Naopak Nečas Fischerův krok přivítal a uvedl: „Udrží se tím rovnováha ve vládě Jana Fischera." Na dotaz koho Fischerovi navrhne, řekl, že se to dozvíme zítra.

V souvislosti se zájmem ODS o křeslo ministra životního prostředí po Janu Dusíkovi (za Stranu zelených), se nejčastěji hovoří o náměstkyni resortu Rut Bízkové. Dusík rezignoval po sporu s Fischerem o rychlost posouzení přestavby elektrárny Prunéřov. Zelení pak přestali vládu podporovat a k odchodu přemluvili i ministra pro menšiny a lidská práva Michaela Kocába.

ODS podle Nečase premiérovo rozhodnutí vítá, neboť odpovídá jednomu z jejich vlastních návrhů. "Rozhodnutí je správné především proto, že udržuje vnitřní rovnováhu ve vládě Jana Fischera," uvedl Nečas. Za "lidsky neslušné, profesionálně nesprávné a politicky nekorektní" by však považoval zveřejnění jména, se kterým ODS přijde před tím, než jej oznámí premiérovi. Ten poznamenal, že jednat o konkrétním jménu je potřeba co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám