Hlavní obsah

Obamu s Medvěděvem bude hlídat 5000 policistů, akce přijde na 50 miliónů

– Praha • Aktualizováno

Do summitu prezidentů USA Baracka Obamy a Ruska Dmitrije Medvěděva, který se uskuteční ve čtvrtek v Praze, se zapojí 5 000 policistů a celá akce přijde na 40 až 50 miliónů korun. Na úterní tiskové konferenci to řekl policejní prezident Oldřich Martinů. Policie podle jeho slov nemá žádné informace o hrozícím riziku.

Článek

Martinů mimo jiné uvedl, že finance na zabezpečení celé návštěvy bude policie chtít po vládě, protože jde o mimořádnou akci, s níž rozpočet nepočítá.

Podle jeho slov by 30 až 35 miliónů korun mělo jít na platy příslušníků a zhruba 10 miliónů  spolknou provozní výdaje.

Americký prezident bude ubytován v hotelu Hilton, jeho ruský protějšek spočine v hotelu Four Seasons.

Martinů spolu s ministrem vnitra Martinem Pecinou označil schůzku, které se vedle amerického a ruského prezidenta zúčastní státníci dalších deseti zemí, za největší akci posledních let.

Tomu budou odpovídat i bezpečnostní opatření. Občané byli proto vyzváni, aby v inkriminované dny využívali veřejnou dopravu a respektovali omezení.

Přijedou i další státníci

Dalšími státníky, kteří se akce zúčastní budou český prezident Václav Klaus s premiérem Janem Fischerem. Přijede také bulharský premiér Bojko Borisov, estonský prezident Toomas Hendrik, chorvatská premiérka Jadranka Kosorová, estonský premiér Andrius Kubilius, lotyšský prezident Valdis Zatlers, maďarský premiér Gordon Bajnai, polský premiér Donald Tusk, rumunský prezident Traian Basescu, slovenský premiér Robert Fico a slovinský premiér Borut Pahor. Prezidenta Obamu bude doprovázet ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

 Medvěděv se sejde s Klausem ve středu

Medvěděv se ve středu ve 20:00 sejde s prezidentem ČR Václavem Klausem na Pražském hradě. Uvedly to internetové stránky české hlavy státu www.klaus.cz. Schůzka obou politiků zahájí sérii setkání státníků, kteří se do Prahy sjíždějí v souvislosti s podpisem nové rusko-americké smlouvy o jaderném odzbrojení.

Po setkání Klause a Medveděva je očekávána jejich společná tisková konference, pak spolu oba politici povečeří.

Výběr zajímavých čísel týkajících se chystané návštěvy prezidentů USA a Ruska:
Plánovaný počet policistů v ulicích v době summitu: ve třech dnech bude nasazeno až 5000 (nasazena bude i armáda včetně bojových letounů a protichemických expertů); Útvar rychlého nasazení (URNA) bude mít nasazeno 70 až 80 lidí
Počet zahraničních novinářů: přes 1000 (do 5. dubna se jich podle Hradu akreditovalo 800)
Náklady na bezpečnostní opatření: 40 až 50 miliónů korun
Délka uzavírky celého areálu Pražského hradu: 7. dubna až 9. dubna 12:00 (2,5 dne - 60 hodin)
Počet uzavřených pražských ulic v různých fázích summitu: přes 30 (podle dosud zveřejněného plánu pražského magistrátu)
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám