Hlavní obsah

ČSSD chce proti korupci najmout bývalé šéfy z FBI

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Dva bývalé vysoké hodnostáře z amerického Úřadu pro vyšetřování (FBI) chce v případě volebního vítězství zaměstnat jako vládní poradce ČSSD. Měli by se přímo podílet na realizaci protikorupčních opatření. A už v úterý je soc. dem. „zaměstná“ na své protikorupční konferenci v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

Článek

„Pokud se soc. dem. podaří sestavit kabinet, tak by se někdejší zástupce ředitele FBI Joseph Wolfinger a bývalý sekretář úřadu Steve Pomeranz měli stát stálými poradci premiéra a ministra vnitra. V rámci FBI zastával Wolfinger druhou nejvyšší pozici a Pomeranz třetí,“ řekl Právu ústřední volební manažer soc. dem. Jaroslav Tvrdík.

ČSSD počítá, že by v případě volebního vítězství do premiérského křesla usedl předseda strany Jiří Paroubek a stávající ministr vnitra Martin Pecina by ve své funkci pokračoval. Boj proti korupci je ostatně hlavním tématem předvolební kampaně soc. dem. A to zejména v Praze, kde se o hlasy voličů na pozici volebního lídra za ČSSD uchází právě Pecina.

Ministr vnitra Právu potvrdil, že případné pomoci Wolfingera a Pomeranze využije. Na námitku, zda se angažováním expertů z USA nezpochybňuje kvalifikace českých odborníků, odpověděl: „ČR je, co se týká korupce, v takovém stavu, že by se neměla odmítat jakákoli pomoc.“

Podle Peciny jsou Spojené státy známy svou nízkou mírou korupce. „Mimo jiné je to tím, že FBI postupuje v boji proti tomuto zlořádu rázně a nekompromisně,“ doplnil.

Wolfinger a Pomeranz se dnes představí veřejnosti na semináři pořádaném ČSSD, jehož hlavním tématem je boj proti korupci. Do pozornosti médií se série přednášek dostala minulý týden, když vyšlo najevo, že krajský státní zástupce v Ústí nad Labem Jiří Křivanec odmítl uvolnit z práce svou náměstkyni Lenku Bradáčovou, která šéfuje Unii státních zástupců, aby na semináři soc. dem. mohla vystoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám