Hlavní obsah

Do Prahy dopravili Medvěděvův opancéřovaný Mercedes

Praha
Aktualizováno

V Praze přistálo v pondělí ruské dopravní letadlo Iljušin , které přivezlo obrněný automobil ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Ještě během pondělí by měl přiletěl americký C-17A Golbemaster s vrtulníkem amerického prezidenta Baracka Obamy. Prezidenti USA a Ruska v české metropoli 8. dubna podepíšou novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní, a to ve Španělském sále na Hradě.

Foto: Profimedia.cz

Medvěděvův Mercedes má mnoho bezpečnostních vymožeností.

Článek

Novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní podepíšou ve Španělském sále Pražského hradu. Právu to v pondělí potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat. „Ceremoniálu se budou účastnit hosté USA, Ruské federace a České republiky,“ sdělil Ochvat.

Podle dobře informovaného zdroje ruský stroj do Česka dopravil mimo jiné i speciální limuzínu prezidenta Medvěděva. Ten většinou pro tyto účely používá prodloužený a speciálně vybavený Mercedes Pullman.

Americký letoun by měl během pondělí přivézt vrtulník, který používá Obama. Další let Američanů plánovaný na dnešek byl zrušen, Obamova limuzína Cadillac One tak zřejmě bude přivezena do Prahy až v úterý kolem poledne. [celá zpráva]

Odolá i výbuchu granátu

Zatímco u Američanů jsou letadlo, vrtulník i limuzína, které používá hlava státu, součástí image prezidenta, Rusové příliš informací o přepravních prostředcích prvního muže země nezveřejňují. Přesto je velmi pravděpodobné, že Medvěděv do Prahy přiletí letounem Iljušin 96.

Medvěděvův opancéřovaný Mercedes je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Má pneumatiky, které mu umožní jet rychlostí 100 km/h i v případě, že by byly proraženy. Pancéřovaný podvozek by měl zase odolat výbuchu granátu.

Přílet samotných státníků se očekává ve středu večer v případě Medvěděva, ve čtvrtek ráno by měl do Prahy přicestovat i Obama. Americké a ruské přípravné týmy začaly s kanceláří českého prezidenta a dalšími zástupci české strany dojednávat organizační podrobnosti k chystanému summitu v sobotu. Za úkol měly doladit, jak bude harmonogram celé, poměrně narychlo připravované, akce vypadat. Jednání skončí během pondělka.

Další Obamova jednání

Po příletu do českého hlavního města čeká šéfa Bílého domu bilaterální schůzka s jeho ruským protějškem. Po ní oba prezidenti svými podpisy slavnostně stvrdí smlouvu a následně vystoupí na tiskové konferenci. Pak se uskuteční oběd, jehož se zúčastní prezidenti Spojených států, Ruska a Česka. Večer se bude konat Obamovo setkání s představiteli 11 středoevropských a východoevropských zemí - Česka, Bulharska, Chorvatska, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska.

V pátek dopoledne se pak má Obama před návratem do Spojených států sejít na dvoustranné schůzce se svým českým protějškem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem.

Praha se v době pobytu Obamy a Medvěděva stane přísně střeženým místem. Chystají se uzavírky ulic, zákazy parkování a další opatření. Areál Pražského hradu bude zcela uzavřen od 7. dubna až do poledne 9. dubna. V ulicích metropole má být v době summitu přes 1000 policistů denně, ve čtvrtek má jejich počet překročit 1500. Nasazena bude i česká armáda včetně bojových letounů, protichemických expertů a dalších vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám