Hlavní obsah

Úplatkářská aféra "milión za zákon" končí u ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční policie v minulých dnech odložila kauzu, v níž někteří politici čelili podezření, že byli ochotni přijmout peníze za to, že se pokusí změkčit novelu loterijního zákona. Novinkám to v pátek potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že státní zástupce odložení případu akceptoval.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Někdejšího poslance Ladislava Šustra vyškrtla TOP 09 kvůli aféře z kandidátky.

Článek

Aféru rozpoutala MF Dnes, která vyslala za představiteli parlamentních stran provokatéra, který se vydával za majitele sítě heren a nabízel jim miliónový úplatek za vyslovení nesouhlasu s novelou zákona zvyšující daň s hazardu.

Bez poskvrny z toho vyšly obě nejsilnější strany a zelení, v ostatních třech stranách padaly hlavy.

Za komunisty vyjednávali s provokatérem místopředsedové KSČM Čeněk Milota a Jiří Dolejš. Po zveřejnění videonahrávky, z níž vyplynulo, že jsou oba politici ochotni o úplatku jednat a případně i skrýt identitu úplatkáře, ve vedení strany skončili. Nicméně Dolejš se odmítl vzdát poslaneckého mandátu a i letos se o něj bude v Praze ucházet. Podle něj ho videonahrávka z nelegálního jednání neusvědčuje.

Za TOP 09 vyjednával o podobě loterijního zákona poslanec Ladislav Šustr, který zároveň zasedal v předsednictvu Sazky. Domnělého majitele kasin Šustr ujistil, že má na věci stejný zájem jako on. Představil mu plán, jak by k převzetí úplatku mohlo dojít, a přislíbil informovat o tom také místopředsedu strany Miroslava Kalouska, aby věděl, že jeho strana bude majiteli kasin do budoucna "povinována". Šustr figuroval na kandidátce TOP 09 jako nezávislý, strana ho vyškrtla.

S "majitelem herny" podle MF Dnes vedli jednání i zástupci ODS, ČSSD a lidovců. Nakonec na obchod nepřistoupili. Jediná Strana zelených nabídku ihned odmítla.

Bez škraloupu ale z aféry nevyšli ani lidovci, kteří se postavili do čela boje proti hazardu a zákon sami navrhli. O svou stranickou funkci přišel generální sekretář KDU-ČSL Jiří Stodůlka, který byl ochoten s provokatérem jednat. Zarazil to až předseda lidovců Cyril Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám