Hlavní obsah

Školy učily zdravé děti jako mentálně postižené, hrozí jim zánik

– Praha

Až 34 zvláštních škol vzdělávalo zdravé děti podle programu pro lehce mentálně postižené, na tuto speciální výuku školy pobíraly i dotace. Novinářům to v pátek sdělili zástupci České školní inspekce s tím, že těmto školám hrozí pokuta a možná i zánik.

Článek

Celkem se mělo jednat o 110 dětí, více než čtvrtina z nich byly romské. Česko je přitom dlouhodobě mezinárodně kritizováno za vysoký počet Romů v praktických, dříve zvláštních školách.

"Jedná se o hrubé porušení školského zákona," uvedla ředitelka inspekce Olga Hofmannová. Klasická základní škola dostává na žáka necelých 41 000 korun, pokud je však dítě postižené a je vzděláváno podle speciálního programu, zvyšuje se tato částka nejméně o 50 procent. Školy tak neoprávněně dostaly od státu nejméně 2,25 miliónu korun.

Pochybnosti o oprávněném zařazení do speciálních tříd mají navíc inspektoři u dalších 173 žáků. Názvy konkrétních škol nechce zatím inspekce zveřejňovat, nejvíc je jich prý ze Středočeského kraje. Školy dostaly lhůtu, dokdy musejí zjištěná pochybení vysvětlit nebo napravit. Pokud tak neučiní, hrozí jim buď pokuta, nebo výmaz z rejstříku škol.

Předtím, než je dítě takto zařazeno, musí projít pedagogicko-psychologickým vyšetřením. Tato specializovaná centra jsou však často přímo napojena na speciální školy. "V řadě případů převažoval zájem školy naplnit kapacitu v rozporu s oprávněným zájmem integrace žáka do běžného proudu vzdělávání," uvedli inspektoři ve své zprávě.

Hofmannová ale zdůraznila, že co se týká péče o skutečně lehce mentálně postižené žáky, jsou tyto školy na špičkové úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám