Hlavní obsah

Hradčanské náměstí kvůli prezidentům uzavřou

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od úterního večera až do pátečního poledne bude pro dopravu uzavřeno pražské Hradčanské náměstí kvůli summitu Rusko–USA a návazným schůzkám prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva. Uzavřeny budou pro veřejnost i části Pražského hradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Po dobu summitu čekají Prahu také dopravní uzávěry. Kdy a kde budou, ale policie z bezpečnostních důvodů předem neoznámí. Zveřejněn naopak byl seznam ulic, kde bude v době návštěvy platit zákaz zastavení.

Půjde například o Rohanské nábřeží, Křižovnickou, část ulice Milady Horákové, Keplerovu, Evropskou, Loretánské náměstí, Hlávkův most či nábřeží kpt. Jaroše.

Na některých úsecích může doprava na omezenou dobu dosáhnout až stupně číslo 5, což znamená úplné zastavení provozu
Ivana Ježková, policejní mluvčí

„Na některých úsecích může doprava na omezenou dobu dosáhnout až stupně číslo 5, což znamená úplné zastavení provozu,“ upozornila včera mluvčí pražské policejní správy Ivana Ježková.

Podle ní by si řidiči měli v uvedených dnech buď cestu Prahou rovnou rozmyslet, nebo sledovat mobilní dopravní značení, které se v ulicích na omezenou dobu objeví. Upozornila také, že vozy hříšníků, kteří by zákaz nerespektovali, budou bez výjimky odtaženy.

Na bezpečnost a pořádek v metropoli má v průběhu návštěvy dohlížet tisícovka pražských policistů a až několikanásobek přizvaných posil.

„S jistotou lze již říci, že se opatření, která se svým rozsahem dotknou jak Pražanů, tak návštěvníků Prahy, zúčastní více než 1000 našich policistů denně,“ uvedla mluvčí pražské policejní správy Ivana Ježková.

Střechy obsadí opět ostřelovači

Stejně jako zástupci policejního prezidia přirovnává plánovaná bezpečnostní opatření k loňské návštěvě Baracka Obamy v Praze. Tehdy v ulicích metropole operovalo na čtyři tisíce policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby.

Pražané mohli sledovat, jak na budovách v okolí Hradu nebo hotelu Hilton, kde americká delegace bydlela, hlídkovali ostřelovači a mířili na každého, kdo se k objektům přiblížil.

V ulicích, kudy Obama projížděl, se kontrolovaly střechy i kanalizace, na veřejné vystoupení na Hradčanském náměstí se stály několikahodinové fronty, protože diváci procházeli osobní prohlídkou.

Ruzyni čeká „motorový klid“

Ze vzduchu bude bezpečnost zahraničních návštěv zajišťovat vojenské letectvo se stíhačkami Gripen, bitevníky L-159 a vrtulníky. V pohotovosti budou také specialisté na biologickou a chemickou obranu, odborníci s pasivními sledovacími systémy a samozřejmě zdravotníci.

Pražské ruzyňské letiště a Řízení letového provozu počítají po dobu pohybu letounů s americkým a ruským prezidentem na letištní ploše s takzvaným „motorový klidem“, kdy ostatní letadla nemohou startovat a na plochu smějí pouze prověření lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám