Hlavní obsah

Nečas: Odmítám Paroubkovy mediální hrátky o Fischerovu vládu

Praha
Aktualizováno

Po neúspěšném čtvrtečním jednání o budoucnosti vlády přišel šéf ČSSD Jiří Paroubek s novou variantou řešení. Grémium strany se dohodlo, že by ODS měla stáhnout ministra bez portfeje pro evropské záležitosti a jeho resort zrušit, na ministerstvo životního prostředí pak dosadit svého člověka. Volební lídr ODS Petr Nečas se touto možností bude zabývat až na další schůzce s premiérem.

Článek

"Pokud to ODS odmítne, nebudu tomu rozumět," řekl na tiskové konferenci Paroubek. Podle něj takovou nabídku nelze odmítnout.

Jenže Nečas Paroubkův návrh odmítl. „Pan Jiří Paroubek opět dokázal, že není schopen dodržet žádnou dohodu,“ uvedl na tiskové konferenci a pozastavil se nad tím, že se ve čtvrtek s Fischerem jasně dohodli, že budou pokračovat v jednáních příští týden.

„Pan Paroubek variantu, kterou prezentoval, kterou představil dřív novinářům než politickým partnerům, tedy mně a panu předsedovi vlády, včera nenavrhoval,“ řekl v pátek Nečas. Podle něj jde Paroubkovi o mediální kampaň než o hledání řešení.

Paroubek mimo jiné prohlásil, že ministerstvo pro evropské záležitosti bylo zřízeno kvůli předsednictví EU, a nyní tudíž již ztrácí na významu. Nečas podotkl, že ve všech oranžových knihách je příslib ministerstvo s agendou pro Evropu zavést.

Problémy s vládou

Problém s budoucností vlády vznikl poté, co zelení stáhli své ministry pro lidská práva a životního prostředí. První ministerstvo by měl dostat do správy premiér Jan Fischer, druhé zatím vede ministr zemědělství Jakub Šebesta (nominován za ČSSD).

ODS pohrozila stažením všech svých sedmi ministrů, protože se jí nelíbilo, že ČSSD má své lidi ve vedení devíti resortů. Paroubek na to argumentoval, že Fischera navrhl do funkce ministerského předsedy Mirek Topolánek, takže má ODS v kabinetu stejný počet poradních hlasů jako ČSSD. Nicméně ODS nechtěla snižovat význam samotných resortů.

Lídr občanských demokratů Petr Nečas ve čtvrtek na brífinku za účasti Fischera i Paroubka po jejich společném jednání uvedl, že předložil předsedovi soc. dem. tři varianty řešení. Ani jedna však Paroubkovi nevyhovovala. Podle Fischera se oba lídři také hádali o to, vůči které straně je premiér loajálnější.

ODS uvažuje o Bízkové

Zvláštní ministerstvo pro evropské záležitosti bylo zřízeno v souvislosti s předsednictvím Evropské unii. Po pádu vlády nominovala ČSSD do čela resortu Štefana Fülleho. Ten ale odešel do Bruselu na uvolněné křeslo eurokomisaře. V resortu ho nahradil Juraj Chmiel, jehož nominovala ODS. Jako kompenzaci pak dosadili soc. dem. na post ministra bez portfeje - šéfa legislativní rady Pavla Zářeckého. Podle neoficiálních informací uvažuje ODS obsadit do funkce ministra životního prostředí současnou náměstkyni v resortu Rut Bízkovou.

Starost o budoucnost vlády v poslední době přehlušily vnitřní problémy v ODS, která minulý týden donutila svého šéfa Mirka Topolánka vzdát se voleb. Nyní se spekuluje o tom, že by s sebou mohl strhnout další kontroverzní politiky, nejčastěji padá jméno místopředsedy ODS Ivana Langera, šéfa pražské organizace Pavla Béma a místopředsedy Milana Jančíka. Svou troškou do mlýna nyní na tiskové konferenci přispěl také stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek, který vyzval lídra jihočeského kraje poslance Jana Bauera, aby odstoupil z kandidátní listiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám