Hlavní obsah

Hrad chystá sólo schůzky Klause s Obamou i Medvěděvem

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jiří Roškot, Michael Švec

Prezident USA Barack Obama se po podpisu americko-ruské odzbrojovací smlouvy START v Praze setká s hostitelem Václavem Klausem samostatně. Dvoustranná schůzka českého prezidenta se připravuje i se šéfem Kremlu Dmitrijem Medvěděvem. Vyplývá to z informací Práva.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

V dosud neujasněném aranžmá pražského programu se totiž spekulovalo, že hlavní aktéři – Obama, Klaus a Medvěděv – by se mohli setkat společně. To však vyvrátil i mluvčí ruské ambasády Vladimir Fjodorov.

Podle něj je setkání Medvěděva s Klausem vysoce pravděpodobné. Půjde-li o setkání čistě zdvořilostní, anebo o skutečné bilaterální jednání, také ještě není jasné, řekl. Schůzka Klaus–Medvěděv se chystá na čtvrtek, protože šéf Kremlu odletí z Prahy podle všeho hned týž den. „Vypadá to, že 8. dubna odcestuje, ale ještě to nemáme oficiálně potvrzené,“ řekl Fjodorov. Setkání Klaus–Obama bude zřejmě na pořadu v pátek.

Dvě kola rozhovorů

Čtvrtek jako den podpisu START má být podle jedné z verzí vyhrazen především USA a Rusku. Obama, jenž je v Praze očekáván hned ráno, by se měl dopoledne sejít s Medvěděvem, který dorazí z návštěvy Slovenska už ve středu večer po koncertu armádního souboru Alexandrovci v Bratislavě. „Koncert začíná v 17 hodin, poté prezident odletí z Bratislavy, ale nevíme, zda rovnou k nám. Nejspíš však ano,“ uvedl Fjodorov.

Prezidenti USA a Ruska mají v dopoledním kole probrat dvoustranné vztahy včetně stále probíhajících prací na doložkách ke smlouvě START, které obsahují technická prováděcí pravidla. Po společném obědě se očekává vlastní ceremoniál podpisu smlouvy a odpoledne pak druhé kolo jednání, v němž se prezidenti mají věnovat nešíření jaderných zbraní a Íránu.

Přijedou státníci z evropských zemí

Obama se pak má na večeři po celodenních jednáních s ruskou stranou v Praze setkat podle ČTK v rezidenci amerického velvyslance s šéfy států a vlád některých evropských zemí. „Zatím jsem dostal neformální pozvánku na podpis nové dohody START,“ řekl maďarský premiér Gordon Bajnai televizi MTV.

Podle zdroje z polské ambasády přijede premiér Donald Tusk, účast rumunského prezidenta Traiana Baseska potvrdil rada rumunské ambasády Constantin Stefanoaie. Mohli by se objevit rovněž zástupci SR, Bulharska, Slovinska, Chorvatska a pobaltských států.

USA neztrácejí o střední Evropu zájem

Obama se chce s představiteli střední a východní Evropy sejít zejména proto, aby je ujistil, že je START neohrožuje. Obavy se objevily například loni, když Američané opustili své plány vybudovat součásti protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Lze také očekávat prohlášení právě k tomuto projektu, v němž USA chtějí pokračovat, přestože s ním Rusko nesouhlasí. Spojené státy by nicméně Moskvu do této obrany, která je podle nich ochranou proti Íránu, časem chtěly zapojit.

Zveřejnění smlouvy START lze však podle americké strany čekat až později - do konce dubna. „Jak smlouva, tak její protokol jsou hotové. Doložky se dokončují v Ženevě a doufáme, že budou hotovy brzy po podpisu, ale určitě do konce měsíce,“ řekla náměstkyně šéfky diplomacie USA Ellen Tauscherová. „Takže někdy v tomto měsíci se zveřejní různé části smlouvy a stanou se součástí diskuse,“ dodala.

Podle Tauscherové obě strany navíc řeší otázku svých případných jednostranných prohlášení, která budou součástí dokumentu. Odmítla obavy, že snížení stavů strategických útočných zbraní oslabí schopnost USA poskytnout spojencům v NATO a dalším jaderné odstrašení. „Prezident má cíl světa bez jaderných zbraní, ale i on řekl, že je to cosi v budoucnosti, vyžádá si trpělivost a vytrvalost a nemusí se naplnit za jeho života,“ upozornila Tauscherová. „I když má prezident tento cíl, velmi přispěl k tomu, abychom měli nejsilnější a nejúčinnější jaderné odstrašení na světě,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám