Hlavní obsah

Schwarzenberg: není hezký pohled, jak vlčáci v ODS trhají Topolánka

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U představitelů TOP 09 a KDU-ČSL odcházející Mirek Topolánek sklidil slova uznání, naopak na ODS potencionální koaliční partneři nenechali nit suchou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přirovnal ODS k vlčí smečce. „Když je vedoucí vlk lehce poraněn, tak se ostatní na něj vrhnou a sežerou ho. Tady se to plně projevilo. Ne že by Topolánek nedělal své chyby, ale byl i statečný bojovník za ideály ODS. Když se na něj teď všichni vrhají, tak to není hezký pohled,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Podle něj by stát měl Topolánkových zkušeností využít a najít mu dobré uplatnění. „Není u nás mnoho lidí, kteří jsou použitelní. Nešlo by o trafiku, ale o místo, kde by se mohl se svou energií vydovádět,“ uvedl předseda TOP 09.

Do své strany ho ale svádět nebude. „On je opravdový modrý ódesák a máme zcela odlišný pohled na svět,“ podotkl Schwarzenberg.

Snad je to oddělení zrna od plev a ti, kteří mají politiku jako kšeft, nebudou mít v ODS vliv.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Topolánkovi poděkoval a zároveň vyslovil nesouhlas nad konáním ODS. „Patří mu dík za to, co udělal pro českou politiku, a docela mi vadí vlna nevole, která se proti němu vede, protože ji pokládám za účelovou. Je to věcí ODS, nicméně podotýkám, že skutečná konzervativní strana, která vyznává vládu práva, by se takto nikdy nerozhodla, protože by nemohla porušovat svá vlastní pravidla. Doufám, že se ODS nebude takto chovat i k Ústavě a zákonům,“ uvedl Kalousek.

Nečasovi popřál hodně štěstí. „Doufám, že vztahy mezi našimi stranami budou i nadále korektní. “ uvedl.

Svoboda: zapsal se do dějin politiky

Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody byl Topolánek výraznou osobností české politiky. „Přivedl ODS po mnoha vítězných volbách do vlády, takže se určitě zapsal do dějin české politiky,“ uvedl Svoboda. Dodal, že doufá, že Topolánkův odchod znamená začátek očisty ODS. „Snad je to oddělení zrna od plev a ti, kteří mají politiku jako kšeft, nebudou mít v ODS vliv,“ poznamenal Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám