Hlavní obsah

Politologové: Topolánek rezignací pomohl Nečasovi a zvýšil šance na vítězství

Aktualizováno

Politologové se shodují, že avizovaný odchod Mirka Topolánka z vedení ODS straně spíše prospěje. Jím zvolený nástupce Petr Nečas je podle nich zkušenější a bude lepším lídrem než první místopředseda David Vodrážka, který měl podle stanov kompetence převzít.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Podle bleskového internetového průzkumu společnosti SANEP dvě třetiny voličů ODS vnímají Topolánkovo odstoupení a pověření Petra Nečase vedením ODS jako šanci na záchranu stagnující strany, polovina věří ve volební vítězství občanských demokratů.

"Myslím, že je to nejlepší možné řešení, protože upevní pozici Petra Nečase, upevní jednotu centrálního vedení a bude šance konečně prezentovat program a ne kauzy Mirka Topolánka," řekl politolog Jan Kubáček.

Obdobný názor má i politolog Jan Outlý. Ten uvedl, že situace ve straně už byla neudržitelná. "Začalo být vidět, že vedení ODS je z něj (Topolánka) bezradné," podotkl Outlý. Dodal, že by Topolánek udělal lépe, kdyby rezignoval hned po jednání grémia minulý týden v úterý. "Takový odchod by mu mohl usnadnit návrat do politiky za určitý čas, to není úplně vyloučené. Věci, které se děly v minulém týdnu, ho spíše poškodily," dodal Outlý.

Může se Topolánek vrátit?

Zda se skutečně bude chtít Topolánek do čela strany vrátit, není podle něho vůbec jasné. "Kongres bude asi za půl roku, a to je v politice skutečně dlouhá doba," uvedl Outlý.

Oba politologové kladně hodnotili i výběr nového prozatímního předsedy strany Petra Nečase. Podle nich je mnohem zkušenější, a má tak lepší předpoklady, než první místopředseda strany David Vodrážka. Ten by měl podle stanov převzít vedení strany po Topolánkově odchodu.

"Petr Nečas má dlouhodobou zkušenost, nepůsobí tak konfrontačně na veřejnost. Je konzervativní, takže má slovník velmi podobný TOP 09 a KDU-ČSL, čili je šance právě tam konkurovat a pokoušet se přetahovat voliče ve prospěch ODS," zhodnotil Nečasovy šance Kubáček.

Zda výměna šéfa strany ovlivní i předvolební preference, není podle politologů jasné. Outlý míní, že spíše zastaví jejích propad.

Politoložka Vladimíra Dvořáková ale upozornila na to, že pokud strana nebude postupovat přesně podle stanov, mohlo by jí to v budoucnu způsobit značné problémy. Nastat by prý mohly ve chvíli, kdy se bude hledat nástupce za Topolánka. Dvořáková míní, že jednotlivé frakce ve straně by začaly prosazovat své kandidáty, a ODS by se tak před volbami mohla rozhádat místo toho, aby se sjednotila. "Chtělo by to, aby se našlo takové řešení, kdy strana řekne, bude se to řešit až po volbách," míní Dvořáková.

SANEP: Nečas ODS zachrání, ale vítězství nezajistí

Z bleskového internetového průzkumu společnosti SANEP vyplynulo, že Topolánkovo odstoupení a pověření Petra Nečase vedením ODS vnímá 74 procent dotázaných voličů ODS jako šanci na záchranu stagnující strany, 50 procent uvedlo, že pokud stranu povede do voleb Nečas, věří ve volební vítězství.

Z pohledu celé společnosti věří v záchranu ODS pod vedením Petra Nečase 37,7 procenta dotázaných a v možné volební vítězství občanských demokratů 20,1 procenta respondentů.

Průzkum byll na přelomu března a dubna proveden na reprezentativním vzorku 2,139 dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám