Hlavní obsah

Zeman: Topolánek udělá nejlépe, když odejde

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Strany práv občanů – zemanovci Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Právo řekl, že předseda ODS Mirek Topolánek by nejvíc prospěl své straně, kdyby odešel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda SPOZ Miloš Zeman

Článek

Co říkáte na rychlý politický pád Mirka Topolánka a nástup volebního lídra ODS Petra Nečase?

Vzpomínám si na svoji vlastní zkušenost, kdy jsem v roce 1999 oznámil, že v roce 2001 odejdu z postu předsedy soc. dem. a v roce 2002 že odejdu z funkce předsedy vlády. Tehdy mě k odchodu nikdo nevyzýval. Mirka Topolánka v podstatě k odchodu vyzvalo jeho politické ústředí, tedy výkonná rada ODS. A já si myslím, i když mám Mirka Topolánka osobně rád, že by nejvíce prospěl ODS, kdyby tuto výzvu vyslyšel. Já bych to alespoň na jeho místě udělal.

Myslíte si tedy, že tato personální rošáda ODS pomůže získat zpět hlasy voličů?

Nechci teď posuzovat, jestli Mirek Topolánek byl kritizován kvůli mediální bublině, a že to byla ta pověstná poslední kapka do číše. Vytýkám mu především dvě věci. Zavedení rovné daně a zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví. A to jsou dvě politické chyby, za které jako předseda každé strany nese svoji odpovědnost.

Pokud jde o pana Nečase, i když je samozřejmě jako lídr konkurenční strany mým politickým soupeřem, znám ho jako člověka korektního a přeji mu úspěch, nikoliv ovšem na úkor voličů naší strany.

TOP 09 ve volebním programu navrhuje ostré škrty, například zrušení porodného a snížení sociálních dávek. ČSSD program označila za asociální a ODS za pravicově populistický. Co vy si o něm myslíte?

Především si myslím, že TOP 09 poněkud docházejí témata, protože se připravovala na listopadové volby v minulém roce. A že teď musí vcelku nahodile generovat témata, kterými by přitáhla voliče. Nevidím důvod pro zrušení porodného, a pokud jde o omezení sociálních dávek, jsem pro ně jen v případech, kde lidé odmítají pracovat, to znamená odmítají nabízenou práci a nemají pro to vážné, například zdravotní důvody.

Pokud jde o vaši stranu, jak hodnotíte její pozici u voličů? Myslíte, že se šance pro vstup do Sněmovny zvyšuje, nebo máte pochybnosti?

Víte, ta 4,5 procenta, která jsme nejenom ve Zlínském, ale v jiných krajích dostali, považuji za skvělou motivační výzvu. Protože naši voliči si uvědomují, že nám zbývá jenom půl procenta k překročení magické pětiprocentní hranice. Ale samozřejmě bych si přál, aby ta procenta během volební kampaně postupně rostla, mimo jiné i proto, že na svých mítincích nikoho nenapadáme, na nikoho neútočíme. A také proto, že na mítinky chodí dokonce i ve středečním dešti čím dál více občanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: nejde jen tak předat ODS kmotrům

Rozhovor s Mirkem Topolánkem vznikal v době, kdy se dramaticky řešil jeho další politický osud. Zachycuje nejen jeho názory na výsledek čtvrteční výkonné rady...

Výběr článků

Načítám