Hlavní obsah

Topolánek by měl odejít co nejdříve, přejí si místopředsedové

Špičky ODS budou ve čtvrtek tlačit na svého šéfa Mirka Topolánka, aby se na předsednickém křesle dlouho nezdržoval. Čtvrteční grémium ale k tomu Topolánka nemůže donutit, rozhodnutí je pouze na něm. Ve hře jsou možnosti, že jako formální předseda zůstane ve funkci do řádného či předčasného kongresu nebo odstoupí ihned. V tom případě by ho zastoupil první místopředseda David Vodrážka. Právě k této variantě se kloní někteří místopředsedové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Předseda ODS se ke svým plánům zatím nevyjádřil a stáhl se do ústraní. Topolánek se nezúčastnil středečního představení volebních plánů ODS na podporu podnikatelů, ani jednání poslaneckého klubu strany. Místopředsedové ODS dávali najevo, že s nimi Topolánek nekomunikuje a čekají až na jeho čtvrteční vyjádření.

K tomu, aby zvážil své další působení jako předseda ODS Topolánka minulý týden vyzvala stranická výkonná rada. Na ní se ve prospěch místopředsedy Petra Nečase vzdal Topolánek postu volebního lídra občanských demokratů.

Nečas bezprostředně po jednání výkonné rady řekl, že Topolánek má na zvážení své další politické budoucnosti tolik času, kolik bude potřebovat. Ve středu uvedl, že má na věc jasný názor, který ale řekne v první řadě svým kolegům v grémiu.

Vodrážka nechce odchod zdržovat

"Očekávám, že přijde s nějakým řešením," řekl o Topolánkovi místopředseda ODS a předseda její středočeské organizace Petr Bendl. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby se Topolánek s vedením strany dohodl na svém odchodu.

"Kdyby bylo na mně, tak v zájmu ODS a toho, jak vnímám dění uvnitř strany, bych doporučoval, aby rozhodnutí padlo v řádu dnů," uvedl první místopředseda ODS David Vodrážka.

Podle Vodrážky by měl nyní stranu navenek zastupovat volební lídr Nečas. ODS by přitom jako první místopředseda měl při případném Topolánkově odchodu vést Vodrážka. Nejvýše postaveným občanským demokratem by ale zřejmě byl jen formálně. Sám totiž uznává, že jedničkou ODS by měl před volbami být Nečas.

Nečas se zbavuje Dalíka

Například na čtvrteční jednání s premiérem Janem Fischerem a ČSSD o podpoře úřednické vlády by měl podle Vodrážky jít Nečas. Ještě v neděli se přitom domníval, že by na takovém jednání měl ODS zastupovat právě Topolánek.

Topolánek sám v pondělí rozeslal médiím krátké prohlášení. V něm žádal, aby se jej až do čtvrtečního grémia novináři neptali na to, jaký bude jeho další postup. "Jistě pochopíte, že do té doby nebudu reagovat na žádné dotazy, ani poskytovat žádné rozhovory a vyjádření," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám