Hlavní obsah

Zvláštní policejní tým ke kauze Pandur zatím důkazy o korupci nenašel

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvláštní vyšetřovací tým na protikorupční policii zatím nemá informace o tom, že by představitelé rakouské zbrojovky Steyr v Česku upláceli kvůli nákupu obrněných transportérů Pandur.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

Právu to s odkazem na předběžné závěry týmu řekl policejní prezident Oldřich Martinů. Podle něj policisté za uplynulý měsíc analyzovali všechny dostupné materiály ke kauze, vyslechli sedm svědků a dostali také předběžné informace od rakouských kolegů.

„Na základě zjištěných skutečností v tuto chvíli nelze jednoznačně konstatovat, že by osoby jmenované v médiích o protiprávním jednání v tomto směru věděly, nebo se na něm nějakým způsobem podílely,“ řekl Právu Martinů.

Zároveň ovšem dodal, že šetření i nadále pokračuje.

Martinů to označil za svou prioritu

Policejní prezident koncem února v České televizi označil vyšetřování aféry za svou prioritu a uvedl tehdy, že koncem března by mohlo být jasné, zda vyšetřování spěje k nějakému závěru, nebo zda je kauza jen bublinou. Martinů se nicméně vyjádřil skepticky k možnému vyšetření korupce, protože záležitost je několik let stará.

Na možnou korupci při nákupu pandurů upozornila v polovině února Mladá fronta Dnes, když zveřejnila tajně natočené rozhovory s bývalými manažery rakouské firmy Steyr, která transportéry vyrábí. Oba manažeři mluvili o provizích, které údajně bylo třeba přislíbit během přípravy tendru na dodávku transportérů.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany Steyru. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám