Hlavní obsah

ODS nabízí živnostníkům daňové prázdniny za vytvoření nového místa

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Především usnadnění podnikání a zabránění zvyšování daní. To jsou priority ODS představené stranou v rámci její předvolební nabídky pro podnikatele. ODS chce, aby řemeslníci a živnostníci v drobných službách měli nárok na daňové prázdniny, vytvoří-li alespoň jedno nové pracovní místo. Podmínkou je vytvoření pracovní příležitosti alespoň na dva roky a to, že živnostník nepobírá sociální dávky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr ODS Petr Nečas představil vzorného podnikatele Karla Pracovitého.

Článek

Volební lídr ODS Petr Nečas strategii představil spolu s Pavlem Drobilem, který stojí v čele severomoravské kandidátky.

Nečas zdůraznil, že vláda a stát na rozdíl od podnikatelů žádná pracovní místa nevytvoří. Opatření navrhovaná ODS prý navíc přijdou daňové poplatníky v příštích dvou letech pouze na 2,2 miliardy korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil

Vedle podpory živnostníků občanští demokraté představili i další kroky, které by chtěli prosadit. Založení firmy by podle jejich představ mělo trvat nejdéle týden, odpadnout by měla i zbytečná administrativa plynoucí z několika inkasních míst.

Podnikatelé by měli platit DPH pouze z proplacených faktur a státní správa by uhrazovala faktury do 30 dnů.  Zachovány by měly být i daňové paušály a odpisy. ODS chce i průhledné veřejné zakázky a omezení podpory obnovitelným zdrojům elektřiny, které podle ní zabrání skokovému růstu cen energie.

Kritice představitelé ODS podrobili program ČSSD, který je podle Nečase "protipodnikatelský".

Návrhy ODS by dle ČSSD rozvrátily státní finance

ČSSD na následné tiskové konferenci označila program ODS za nevěrohodný. Ekonomický expert strany Jan Mládek uvedl, že daňové prázdniny pro živnostníky slibovala ODS již před čtyřmi lety. Řekl také, že platit DPH z proplacených faktur by rozvrátilo státní finance a zvýšilo deficit o desítky miliard.

V podobném duchu se vyslovil i europoslanec Jiří Havel a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten také upozornil, že propočty, jimiž ODS ohodnotila dopady programu ČSSD na státní finance, jsou zkreslené.

Reklama

Výběr článků

Načítám