Hlavní obsah

Škromach by teď Nečase jasně porazil, ukázal průzkum

Právo, luk

Průzkum, který proběhl ve Zlínském kraji těsně poté, co se v ODS rozhodlo o změně vedení, ukázal na jasný náskok sociální demokracie. Je otázkou, zda se již projevil výsledek jednání výkonné rady občanských demokratů, po níž Mirka Topolánka coby celostátního volebního lídra nahradil Petr Nečas.

Foto: Právo

Článek

Právě Nečas je přitom jedničkou na Zlínsku. Podle šetření agentur STEM a SC pro Českou televizi by v regionu vyhrála sociální demokracie s 24,5 procenta. Jejím lídrem je místopředseda strany Zdeněk Škromach. ODS by získala 18 procent.

Průzkum proběhl od 26. do 27. března, tedy v pátek a v sobotu minulý týden. Topolánek se ve prospěch Nečase vzdal postu celostátního volebního lídra ve čtvrtek večer.

Síly ostatních stran jsou vyrovnané

Další strany by na Zlínsku dosáhly téměř shodného výsledku. Třetí jsou komunisté (12 %) vedení šéfem kontrolního výboru Sněmovny Vladimírem Koníčkem. Následují lidovci (11,5 %), jejichž jedničkou je první místopředsedkyně Michaela Šojdrová. S nepatrným odstupem by skončila TOP 09 (11 %). I tato strana má v čele svou významnou osobnost, předsedu hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. Slušného výsledku by dosáhly i Věci veřejné, které na Zlínsku vede odborný terapeut Martin Vacek.

Na rozdíl od některých předchozích regionálních průzkumů by se těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny umístila Strana práv občanů – zemanovci (4,5 %). Tím pádem se nezúčastní středečního pořadu Otázky Václava Moravce Speciál. Hranice pěti procent se nicméně počítá z celostátního výsledku. Na Zlínsku se propadli zelení, které by volilo jen 2,5 procenta.

Dotázáno bylo celkem 914 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám