Hlavní obsah

Obama zřejmě zůstane v Praze dva dny a setká se s dalšími prezidenty

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký prezident Barack Obama, který 8. dubna v Praze podepíše s šéfem Kremlu novou odzbrojovací dohodu START, možná v české metropoli setrvá i dva dny. Uvažuje se totiž o tom, že by tu mohl setkat se svými protějšky ze středoevropských zemí. Právu to v úterý řekly informované zdroje s výhradou, že program Obamova pobytu teprve nabývá obrysy.

Článek

„Nemohu to potvrdit oficiálně,“ řekl zdroj. Spekulaci nepotvrdil ani mluvčí české diplomacie Filip Kanda: „Nic není jisté. Návštěva se teprve připravuje,“ řekl.

„O programu mnoho nevíme,“ řekl v ČT24 ministr zahraničí Jan Kohout.

Moskva a Washington v pátek oznámily, že prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv chtějí v Praze 8. dubna podepsat dohody o omezení jaderných arzenálů. Detaily summitu se podle diplomatů i české prezidentské kanceláře teprve připravují.

Mluvčí vlády Roman Prorok úvahy o setkání Obamy s představiteli středoevropských zemí nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Program se teprve tvoří," řekl Prorok.

Obama před rokem přijel do Prahy na summit s Evropskou unií. Prahu si tehdy ale vybral také jako místo, kde pronesl ostře sledovaný projev, v němž vyzval k jadernému odzbrojení. Nyní dojednaná smlouva s Ruskem je jakýmsi symbolickým završením této jeho snahy. Setkáním se zástupci středoevropských zemí by Obama mohl tlumit obavy, že nová dohoda s Ruskem znamená oslabení spojeneckých svazků USA ke střední Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám