Hlavní obsah

Drobil: má kandidatura na šéfa ODS je jen spekulace

Právo, Lukáš Bek

Vloni v zimě zmínil předseda ODS Mirek Topolánek po stranickém kongresu Pavla Drobila jako jednoho z jeho možných nástupců. Podle neoficiálních informací padlo jméno místopředsedy moravskoslezské ODS také minulý týden na grémiu. Na výkonné radě se Drobil proti svému šéfovi postavil, po zvolení Petra Nečase do role volebního lídra se pak zatím nenápadný politik objevil na pondělním brífinku po Nečasově boku.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Pavel Drobil (uprostřed) vystoupil na pondělním brífinku ODS spolu s Petrem Nečasem (vlevo) a ekonomem Martinem Kocourkem.

Článek

Jste považován za možného budoucího předsedu ODS, může se tak stát?

Všechno to jsou spekulace. Já si vážím vyjádření pana předsedy Topolánka, že v nějakém rozhovoru označil okruh osob, které by typově mohly připadat v úvahu jako budoucí eventuální noví lídři ODS. Nicméně já to neberu jinak než jako vyjádření určitého pocitu z mé práce. Jak říkám permanentně, ODS není monarchie, předsedu bude volit kongres. Troufnu si říct, že názor předsedy na tom faktu samotném nic nezmění.

Volební lídr Nečas uvedl, že by o funkci stranického předsedy usiloval po vítězných volbách. Pokud by ODS nevyhrála, byl byste na řadě?

Mám úplně stejnou odpovědnost za výsledek voleb jako Petr Nečas. Jsem lídrem moravskoslezské kandidátky, troufnu si říct jednoho z nejtěžších krajů pro ODS. Udělám vše, aby ODS uspěla. V tomto okamžiku stoprocentně stojím za lídrem Nečasem.

Není pro vás polibkem smrti, že vás podporuje Topolánek?

Ale já to nepopírám. Pana Topolánka si velmi vážím. Myslím si, že pro ODS udělal hodně dobrého. Historie, až opadnou všechny vášně, to určitě takto vyhodnotí. Pro mě ten čtvrtek na výkonné radě vůbec nebyl lidsky jednoduchý – podívat se člověku, s kým spolupracujete, kterého máte osobně rád, do očí a říct mu věty, které jsem říct musel, protože takhle jsem cítil atmosféru v ODS.

Není lehké, když srdce a rozum nejsou úplně kompatibilní. Než jsem hlasoval, tak jsem to Mirku Topolánkovi do očí řekl. Už v úterý po grémiu jsem mu sdělil, že tentokrát mu nenesu dobrou zprávu, protože jsem byl ve spojení s kolegy z Moravskoslezského kraje. Ten vždy Topolánka podporoval, nebyl součástí žádných her, ale v tomto okamžiku prostě podpora nebyla.

Kdy by měl Topolánek odejít z funkce předsedy?

Nový lídr vyjádřil názor, že si tu dvojkolejnost dlouhodobě neumí představit. Já pouze říkám, že by se to mělo vyjasnit čím dřív, tím lépe. Navíc bychom neměli zbytečně vyvolávat situace, které sociální demokracie zneužívá v předvolebním boji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám