Hlavní obsah

Za padělání léků jeden až pět let vězení, navrhuje Jurásková

Právo, Václav Pergl

Jeden rok až pět let odnětí svobody za výrobu a šíření padělků léků navrhuje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková v novele trestního zákona, kterou má připravenu a hodlá ji předat svému nástupci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to zcela nová skutková podstata trestu, kterou český právní řád dosud takto formulovanou nezná. V 18 státech Evropské unie už ji ale mají,“ vysvětlil Právu Martin Plíšek, náměstek ministryně zdravotnictví pro legislativu a právo.

Podobně ministerstvo navrhuje i zavedení druhé novinky, a to trestného činu nedovoleného nakládání s léky. Uplatnil by se v případě člověka prodávajícího přes internet léky, které jsou výhradně na lékařský předpis. Ani tento čin náš právní řád takto formulovaný dosud nemá a ministerstvo ho navrhuje s trestní sazbou do jednoho roku s vyššími peněžními tresty nebo propadnutím majetku.

„U obou novinek, pokud se soudce rozhodne pro peněžitý trest, pak je na něm, jak vysoký by měl být, a to podle společenské závažnosti. Chceme ale, aby byly vyšší, než jaké se dnes používají za zneužití léků k výrobě drog. To jsou pokuty v řádu desetitisíců. Více by se mělo využívat i možnosti propadnutí majetku,“ uvedl Plíšek.

Celníci zadrželi 5200 padělků léků na erekci

Podle Plíška se výroba a šíření padělků léků značně rozmáhají. Například tento týden celníci zadrželi 5200 padělaných kusů léků určených k léčbě poruch erekce, které jsou výhradně na lékařský předpis. Není možné je proto distribuovat ani přes internet. Důvodem je fakt, že tyto léky zvyšují srdeční tep a u lidí, kteří trpí onemocněním srdce, mohou vyvolat infarkt. [celá zpráva]

Státní ústav pro kontrolu léčiv v minulých dnech spustil kampaň s názvem Nebezpečné léky. V ní varuje před padělky a nelegálními přípravky, na které mohou lidé narazit právě při nákupu přes internet. „Nejčastěji jde o přípravky na léčbu erekce a dále o anabolické steroidy a léky na hubnutí. Všechny jsou výhradně na lékařský předpis,“ řekl Právu Martin Beneš, ředitel uvedeného ústavu. Podle něj padělané a nelegální přípravky představují závažnou hrozbu pro lidské zdraví.

„U padělků a nelegálních přípravků není možné hovořit o účinnosti, kvalitě, a hlavně o bezpečnosti a každý, kdo nakupuje léky pomocí nelegálních nabídek, se vystavuje riziku poškození vlastního zdraví a stává se možnou obětí,“ uvedl ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám