Hlavní obsah

ODS bude řešit, jak Nečase co nejvíce zviditelnit

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po výměně na postu volebního lídra čeká nyní občanské demokraty další debata: jak dostat Petra Nečase co nejvíce dopředu. První kolo přijde na řadu již tento týden, kdy se poprvé od stranického zemětřesení sejde poslanecký klub.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ODS Michal Doktor, Petr Nečas a Petr Tluchoř (zleva)

Článek

„Petr Nečas je v každém případě hlavní tváří kampaně, takže by mělo logiku, aby měl co největší prostor i ve Sněmovně,“ soudí místopředsedkyně dolní komory Miroslava Němcová z ODS.

I když, jak řekla Právu, Sněmovnu čekají již maximálně dvě schůze, k nimž možná přibude nějaká mimořádná, takže je na zvážení, zda by nějaká zásadní změna měla smysl.

Proč může snaha zviditelnit Nečase rozhýbat poslance? Posílila by se Nečasova pozice – bude za ODS chodit nejspíš nejen na konzultace s premiérem Fischerem, ale i s předsedou komory Miloslavem Vlčkem (ČSSD) v případě, kdy se Sněmovna zasekne. To se už několikrát stalo.

Jde také o to, že Nečas jako řadový poslanec může vystupovat ve Sněmovně, pouze když se řádně přihlásí do diskuse, a může hovořit jen k projednávané věci.

Zato předseda klubu, případně v jeho nepřítomnosti některý z jeho místopředsedů, může požádat o slovo kdykoli, dostane ho a může mluvit o čemkoli. Může žádat o přestávky na jednání klubu, kterým se zpravidla vyhovuje, takže je vlastně i strůjcem možných obstrukcí. Smí i navrhovat přerušení schůze.

Nečas fungoval v dolní komoře jako neformální lídr ODS už po Topolánkově odchodu ze Sněmovny. Zapojil se i do obstrukcí, když dlouhé hodiny četl připravené texty.

Rozhoupe se Tluchořova židle?

Jenže v čele klubu ODS stojí topolánkovec Petr Tluchoř. Mirek Topolánek byl vlastně „otcem“ Tluchoře jako vlivného politika, když jej prosadil po odchodu Vlastimila Tlustého jako dalšího Středočecha do této vysoké funkce.

Z jejího titulu se do té doby řadový poslanec Tluchoř stal členem nejužšího vedení strany a v něm pak kryl Topolánkovi záda až do posledního dechu.

Tluchoř se s předsedou často radí, třeba v jejich oblíbených pražských restauracích či barech v centru Prahy, v blízkosti Topolánkova bydliště.

Klub má čtyři místopředsedy, kteří ale za klub hovoří ve Sněmovně málo, iniciativa je téměř výhradně na Tluchořovi. Rozšíří klub počet svých funkcionářů, nebo Nečas nahradí některého z dosavadních místopředsedů?

Jeden z nich, Jan Bürgermeister, nevidí k nějaké změně ve vedení klubu tak krátce před volbami důvod. „Pokud by tato potřeba v debatě vznikla, tak ji jistě nějak technicky vyřešíme, ale jinak to, co se událo minulé dny, se netýká žádných personální kroků uvnitř ODS. Kvůli tomu se povede ve středu diskuse na klubu,“ řekl Právu.

Pro Nečase by změna v čele klubu mohla mít těsně před volbami i symbolický význam. Kromě toho, že se sám častěji dostane k řečnickému pultíku, dostal by se topolánkovec Tluchoř do pozadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám