Hlavní obsah

Do summitu USA a Ruska v Praze zbývají dny, program teprve vzniká

Právo, jfk

Pracovníci prezidentské kanceláře ani zástupci české policie dosud neznají bližší okolnosti programu pražské schůzky dvou nejmocnějších mužů planety Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva, kteří v ČR 8. dubna podepíši jadernou odzbrojovací dohodu. Akce, která si mimo jiné vyžádá rozsáhlá bezpečnostní opatření a tak či onak omezí život v metropoli, se tak zatím nemůže konkrétněji chystat. Navíc dva z důležitých policejních šéfů pobývají na dovolené.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Už minulý týden nastoupil dovolenou ředitel ochranné služby František Snopek a vrátit se má až po neděli, tedy tři dny před schůzkou. Jeho lidé přitom budou mít na starosti bezpečnost obou státníků. Dovolenou aktuálně čerpá i ředitel pražské policie Martin Červíček.

„Mají za sebou schopné zástupce, v tom není problém,“ ujišťovala v pondělí Právo mluvčí pražské policejní správy Ivana Ježková. Kdy se ředitel Červíček z dovolené vrátí, nechtěla nejprve prozradit. Později ale doplnila: „Pan ředitel se vrátí s dostatečným časovým předstihem, aby mohl řídit opatření, která půjdou za pražskou policií.“

Podle Ježkové zatím policie stejně nemůže bezpečnostní opatření plánovat, protože nemá z Hradu oficiální program schůzky.

„Program je předmětem jednání,“ řekl v pondělí prezidentův mluvčí Radim Ochvat s tím, že harmonogram návštěvy zřejmě nebude k dispozici ani na koordinační schůzce svolané na úterý.

Gripeny v akci, BIS ve střehu

Na té by se zřejmě měli sejít členové přípravného týmu Bílého domu, kteří přicestovali v pondělí a mají za úkol spolu s kolegy z Česka a Ruska spoluzajistit hladký průběh summitu. Na přípravách se podílí i Bezpečnostní informační služba BIS). „Naše role spočívá v takzvaném zpravodajském krytí,“ řekl Právu mluvčí BIS Jan Šubert. „V různých zájmových prostředích, mezi která patří i organizovaný zločin, monitorujeme rizika možného násilného útoku. Žádné informace, které by něčemu takovému nasvědčovaly, však zatím nemáme,“ dodal.

Během summitu budou vzdušný prostor ČR chránit i gripeny. Ty zajistí i doprovod letounů s oběma státníky na palubách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám