Hlavní obsah

Středočeské nemocnice podaly žalobu na ministerstvo

• Aktualizováno

Středočeské nemocnice podaly žalobu na ministerstvo zdravotnictví. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) blokuje resort jejich převod do neziskového holdingu. Hejtman to v pondělí oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Ministerstvo zdravotnictví porušilo podle hejtmana Ratha zákon, když v termínu nerozhodlo o převodu středočeských nemocnic z akciových společností na neziskové organizace.

Hejtman již před časem avizoval, že na resort podá žalobu. [celá zpráva]

Ministerstvo podle Ratha porušilo jednak zákon o správním řádu, ale i zákon o neziskových nemocnicích. Středočeskému kraji podle jeho předchozího vyjádření vzniká škoda v řádech statisíců korun.

Ministerstvo prý nedodržuje lhůty

Středočeský kraj žádal o převod nemocnic dvakrát, ministerstvo mu ale kvůli údajným procesním a právním chybám nevyhovělo. Potřetí proto o převod nežádalo hejtmanství, ale samotné nemocnice v roli akciových společností, o jejichž majetek jde.

Protože prý nemocnice vyčerpaly veškeré dostupné prostředky, byla 22. března podána žaloba ke správnímu soudu. "S cílem dosáhnout rozsudkem toho, aby ministerstvo tento zápis učinit muselo," dodal Rath.

Kraj již dříve kvůli věci podal trestní oznámení k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2. Případem se proto zabývá i policie.

Ministerstvo kritiku odmítá. Jeho mluvčí Vlastimil Sršeň již dříve uvedl, že k žádosti nebyla dodána kompletní dokumentace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám