Hlavní obsah

Ministr Kocáb podal demisi

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb podal v pondělí po zasedání kabinetu demisi. Kocáb se rozhodl vyhovět výzvě Strany zelených, která jej do vlády premiéra Jana Fischera nominovala, aby ministerský post opustil. Fischer jeho práci ocenil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

Prezident Václav Klaus demisi Kocába přijal a vedením resortu hodlá do voleb pověřit premiéra Jana Fischera.

"Tím bude počet ministrů nominovaných ODS a ČSSD ve vládě vyrovnán," uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat a připomněl, že Fischer byl nominován za ODS.

Zelení minulý týden oznámili, že přestávají Fischerův kabinet podporovat. Učinili tak poté, co na svůj post rezignoval jejich nominant, ministr životního prostředí Jan Dusík, a premiér se rozhodl svěřit resort ministrovi zemědělství Jakubu Šebestovi.

Kocáb při podání demise řekl, že se na jednu stranu cítí povinován loajalitou ke Straně zelených, která jej nominovala, ale i k premiéru Fischerovi. Zároveň dodal, že skončí-li resort pod pravomocí premiéra, bude v dobrých rukou.

Fischer si spolupráci s Kocábem pochvaloval

"Velmi si vážím vašeho přemýšlení o tom, jestli opustíte vládu. Je to výsledkem zralé úvahy. Více si vážím mužů, kteří váhají a rozhodnou se zrale, než těch, kterým je od prvních vteřin všechno jasné," okomentoval Kocábovo rozhodnutí předseda vlády. "Tady vidíte, jak slabá je má výbava do politiky, a proto s ní nechci mít nic společného," doplnil Fischer.

Premiér ocenil Kocábovu agendu, která podle jeho slov byla obzvláště v době rostoucího extremismu velmi důležitá. S chválou hodnotil i samotný Kocábův přístup. "Dokázal projevit dobrý úsudek i dobrý politický instinkt, zejména právě v okamžicích, kdy se lámal chleba. Velmi dobře spolupracoval,“ prohlásil premiér s tím, že bude zřejmě i v budoucnu problematiku spadající do resortu s Kocábem konzultovat.

Premiér se chce nyní sejít se zástupci ODS a ČSSD a dohodnout se na dalším postupu. Zelené zvát s ohledem na jejich rozhodnutí nehodlá.

Ministr výzvu zelených nejprve v minulých dnech zvažoval, neboť nechtěl, aby tento krok destabilizoval politickou situaci. Ta se s jeho odchodem skutečně zkomplikovala, občanským demokratům se nelíbí, že ČSSD má nyní ve správě o dva resorty více než ODS. Kocábově agendě lidských práv se bude v kabinetu věnovat přímo premiér Fischer. [celá zpráva]

Kocáb podle svých slov s odchodem otálel mimo jiné i kvůli tomu, že měl v Ženevě domluvenou schůzku s komisařkou OSN Navanethemou Pillayovou, která ve své zprávě kritizovala Česko kvůli přístupu k menšinám. „Vysvětlil jsem, co všechno vláda dělá. Konstatovali jsme, že situace Romů není uspokojivá, ale vláda má strategický plán,“ řekl Kocáb. Pillayová nakonec ocenila práci vlády, důležitost resortu i Kocábovo osobní nasazení.

Občanští demokraté ústy místopředsedy Davida Vodrážky vyzvali zelené, aby svou podporu kabinetu obnovili a nominovali znovu dvojici svých ministrů. Zelení tuto podporu sice kategoricky nevyloučili, ale požadují, aby vláda přestala ustupovat společnosti ČEZ a zohlednila jejich programové priority.

Reklama

Související články

Kocáb oznámil, že podá demisi

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb vyslyší výzvu SZ a v pondělí podá demisi. Fischer ho ujistil, že vláda bude dbát o jeho agendu.

Výběr článků

Načítám