Hlavní obsah

V kauze Malhockých chyboval znalec i lékařka, říká Vesecká

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Nejen policisté a státní zástupkyně zřejmě mohli předejít tragédii z letošního 11. února, kdy v Českých Budějovicích podle obvinění zastřelil psychicky nemocný Jan Heidinger svou matku Janu a jejího manžela Pavla Malhockého.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté eskortují Jana Heidingera obviněného z dvojnásobné vraždy.

Článek

Podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové mohl chybovat také soudní znalec, který na Heidingera dělal loni psychiatrický posudek, v němž si prý sám odporuje. Tomu nyní teoreticky hrozí vyškrtnutí ze seznamu znalců, v horším případě může nést za svou práci i trestní odpovědnost.

Vesecká znalci vyčítá, že i když v posudku upozornil na to, že rodině nemocného muže hrozí od Heidingera nebezpečí, navrhl jen ambulantní formu léčby.

„Ten znalecký posudek je naprosto rozporuplný a právě proto měla státní zástupkyně hned jednat a chtít od znalce vyjasnění, doplnění, upřesnění. Už jsem o tom znalci hovořila s paní ministryní a vím, že ona bude v tomto směru činit nějaké kroky,“ řekla Právu Vesecká.

A Kovářová už s nimi začala. „Vzhledem k jistému podezření jsem vyzvala předsedu Krajského soudu v Českých Budějovicích, aby prošetřil, zda znalec nepochybil. To by mělo případně trestně právní rovinu nebo může dojít k vyškrtnutí ze seznamu znalců,“ uvedla Kovářová.

Dotyčný expert byl jmenován právě tímto soudem, proto jej může trestat jen tamní předseda Bohuslav Petr.

Odmítal léčbu a nikdo to neřešil

Kromě znalce mohla situaci podle Vesecké lépe vyhodnotit také Heidingerova ošetřující lékařka. Mladý muž byl prý už loni v dubnu hospitalizován v léčebně. Právě tam na něj znalec vypracoval expertní posudek.

Přestože pak měl Heidinger nadále chodit ke své lékařce, nedělal to, nebral žádné léky a prohlašoval, že se cítí zdráv a že se dobrovolně nechce léčit.

„Když ošetřující lékaři vidí, že jejich pacienti nechodí na léčbu a zůstávají nečinní, tak je to také jejich problém. Takže jeho lékařka měla zareagovat a upozornit na to,“ míní Vesecká.

Ze samotného loňského posudku znalce, jehož část nejvyšší žalobkyně Právu ocitovala, vyplývá, že u Heidingera je potřeba dlouhodobá soustavná léčba.

„Bez této léčby přetrvává riziko, že se bude snažit o naplnění výhružek,“ uvedl expert. Přesto nikdo nijak nezareagoval na to, že Heidinger léčbu neustále odmítal.

Sama Vesecká žádá trest pro dozorovou státní zástupkyni, na kterou již podala kárnou žalobu. Vyčítá ji, že nijak nezareagovala na rozporuplný posudek psychiatra a že návrh na nařízení ambulantní léčby pro Heidingera podala až po pěti týdnech, letos v lednu.

Kovářová v této souvislosti nevyloučila, že po seznámení se závěry Vesecké dočasně zbaví chybující státní zástupkyni z Budějovic funkce.

Určitý podíl viny by ale také mohl nést i soudce Okresního soudu v Českých Budějovicích, který jednání o případném nařízení léčby pro Heidingera nařídil až na polovinu února, jenže v té době už byli manželé Malhočtí mrtví.

„Nebudu se vyjadřovat k soudům, protože to není moje strana, ale ten soudce je podle mě na tom stejně jako ta státní zástupkyně, měl s tou věcí pracovat,“ připustila Vesecká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám