Hlavní obsah

V Česku může soudit i nepříčetný soudce, rozsudky platí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může prokázaná nepříčetnost soudce zneplatnit jeho dříve vynesené rozsudky? Podle odborníků nikoli. Ukazuje to i případ mladoboleslavského soudce Pavla Nagyho, který podle psychiatrů nejspíš duševně zdravý skutečně nebyl. Jeho verdikty však budou platit dál.

Článek

Že soudce Nagy, který je stíhán pro několik trestných činů, skutečně trpí duševními problémy a své potíže nepředstírá, potvrdil tento týden novinářům primář bohnické psychiatrické léčebny Jiří Švarc.

Ovšem i v případě, že bude Nagy shledán duševně nemocným, na platnosti rozsudků, které v minulosti vynesl, se tím nic nezmění. „Automaticky určitě ne,“ vyloučil možnost, že by rozhodnutí duševně nemocného soudce mohla být zrušena, prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

„Každá duševní porucha neznamená hned nezpůsobilost k právním úkonům,“ dodal soudce s tím, že pokud by ovšem některý z účastníků dřívějších kauz rozhodovaných Nagyem rozsudek napadl, pak by se mohly znovu otevřít.

Nagy, který čelí obvinění z pěti trestných činů a měl být mimo jiné přistižen při braní úplatku, strávil v Bohnicích zhruba měsíc, koncem minulého týdne léčebnu opustil.

„Má skutečně řadu duševních problémů. Vyplývá to i z jeho zdravotní dokumentace před spácháním trestných činů,“ citoval ve čtvrtek týdeník Sedmička bohnického primáře Jiřího Švarce. „Je to netypický a diagnosticky složitý případ. V žádném případě nejde o simulaci,“ dodal Švarc.

Soudci absolvují psychotesty jen na začátku

Každý soudce by měl sice projít psychotesty, čekají ho však pouze na začátku kariéry a žádný systém přezkušování v Česku nefunguje. „Absolvovat psychotesty musejí ještě předtím, než se stanou justičními čekateli. Duševní choroba se u nich ale může rozvinout třeba za dvacet let,“ řekl Právu prezident Lichovník.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitky Zinke musejí psychotesty absolvovat i soudci, kteří se rekrutují z jiných právních profesí, například advokacie. „Pokud chtějí být jmenováni soudci, musí v souvislosti s procesem jmenování podstoupit psychotesty,“ podotkla Zinke.

Kdyby se potvrdila Nagyho nepříčetnost, policie by musela trestní stíhání zastavit. Jestliže by u něj však znalci našli jen zmenšenou příčetnost, bude případ pokračovat, Nagyovi hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám