Hlavní obsah

Duka chce ukončit spory o svatovítskou katedrálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový pražský arcibiskup Dominik Duka chce najít se státem konsenzus v užívání pražské katedrály. Nedokázal však určit přesný termín, kdy by měla být smlouva uzavřena. Svatovítský chrám je podle arcibiskupa třeba chápat v celém historickém kontextu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Duka

Článek

"Ukončení sporu je nutné. Věřím, že se najde cesta přijatelná pro všechny zúčastněné," uvedl v diskusním pořadu České televize s tím, že se o dohodu o společném užívání chrámu bude snažit, nemůže ale slíbit, že bude uzavřena v nějakém přesném termínu.

Katedrála jako jeden z národních symbolů má podle Duky sílu oslovit i nevěřící. Symbolicky má otevřenost katedrály ukázat i seznam hostů na slavnostní mši 10. dubna pořádané při příležitosti převzetí arcidiecéze nově jmenovaným arcibiskupem. Inaugurace se zúčastní katolíci, ale také zástupci ostatních křesťanských obcí a židovské obce.

Jak již dříve Duka uvedl, dlouhotrvající soudní spory neprospívají vztahům mezi církví a společností. Jeho snahou bude prosadit dohodu o spolupráci při užívání chrámu. Loni v květnu podala církev ústavní stížnost kvůli určení vlastnictví chrámu, soudy podle ní nerozhodovaly spravedlivě. Ústavní soud se dosud ke stížnosti nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám