Hlavní obsah

ODS chce zelené do vlády. Ti se vrátí, pokud Fischer "nepůjde na ruku ČEZu"

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

Zelení by se podle ODS měli vrátit do vlády, řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT první místopředseda občanských demokratů David Vodrážka. Zelení na to reagovali prohlášením předsedy Ondřeje Lišky, že se do vlády vrátí, jen když tato vláda "nepůjde na ruku ČEZu".

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Vodrážka (ODS)

Článek

Vodrážka se v neděli na ČT dovolával dodržování dohod při sestavování vlády Jana Fischera. Ty měl premiér prolomit tím, že ministerstvo životního prostředí svěřil ministrovi zemědělství Jakubu Šebestovi. Zelení by měli podle Vodrážky dostat možnost obsadit ministerstvo životního prostředí znovu svým kandidátem.

„Zelení by měli za sebe nominovat ministry. Ctíme původní dohodu. Na tahu by měli být zelení po jednání s premiérem,“ řekl Vodrážka s tím, že se zelenými již o tom jednali.

Liška podmínil návrat do vlády tím, že Fischer požádá ČEZ o čistější variantu modernizace Prunéřova a schválí novelu horního zákona.

Cesta pro zelené k podpoře této vlády je možná pouze za předpokladu, že kabinet nepůjde na ruku ČEZu
Ondřej Liška

"Cesta pro zelené k podpoře této vlády je možná pouze za předpokladu, že kabinet nepůjde na ruku ČEZu. V praktické rovině to znamená, že zelení by kabinet podpořili, pokud by Fischer donutil ČEZ předložit lepší variantu modernizace Prunéřova a vláda schválila a do Sněmovny poslala novelu horního zákona," uvedl šéf zelených. Nyní ale v tomto směru nevidí u premiéra vůli.

Vodrážka označil za chybu možnost, kterou navrhl Fischerovi prezident Václav Klaus, podle nějž by měl agendu ministerstva pro lidská práva a menšiny převzít premiér. V tom případě se „může stát, že naši ministři nebudou podporovat některá vládní usnesení," řekl Vodrážka. Odmítl přitom, že by ministři blokovali například úsporná opatření a plánování státního rozpočtu na příští rok.

ODS původně chtěla volná ministerstva pro sebe

Fischer tento týden vyzval ODS a ČSSD, aby se vyjádřily ke komplikované situaci ve vládě, která nastala poté, co se zelení rozhodli Fischerův kabinet již dále nepodporovat.

Občanští demokraté však celý týden řešili vnitřní rozpory a s vyjádřením přišel teprve v pátek Petr Nečas, podle něhož by měla ODS dostat do správy obě křesla po zelených, aby ČSSD neměla ve vládě převahu. Pohrozil také stažením všech ministrů nominovaných za ODS.

Klaus pak vzkázal stranám, aby neohrožovaly stabilitu vlády, načež Nečas svá slova mírnil s tím, že žádá dodržování původních smluv. ODS zejména vadilo Fischerovo rozhodnutí svěřit ministerstvo pro místní rozvoj ministru zemědělství Jakubu Šebestovi, jehož nominovala ČSSD. Šéf marketingu soc. dem. Petr Dimun věc bagatelizoval s tím, že Šebesta má ve vládě i tak pouze jeden hlas.

Podle Vodrážky by však vláda neměla dávat tímto způsobem najevo, že ta ministerstva nemají své opodstatnění. Proto se mu také nelíbí možnost, aby byly resorty slučovány pod jednoho ministra. Na argument, že ODS má ve svém programu právě sloučení resortu životního prostředí s ministerstvem zemědělství, odpověděl, že v současné situaci by ale šlo o střet zájmů. „Může se stát, že jeden ministr bude sám sobě oponentem,“ vysvětlil Vodrážka.

Kocáb možná ve vládě zůstane

Jablkem sváru je Fischerův krok, kterým reagoval na rezignaci ministra životního prostředí Jana Dusíka. Ministr ze zelené odstoupil po roztržce s ministerským předsedou kvůli modernizaci elektrárny Prunéřov. Podle něj totiž není naplánována adekvátně, Fischer ale odmítl nechat plány měnit. Zelení potom naznačili, že premiér jedná pod vlivem lobby energetického gigantu ČEZ.

Fischer nedal zeleným možnost nahradit svého ministra a předal agendu Šebestovi. Zelení nato přestali vládu podporovat a vyzvali svého druhého ministra Michaela Kocába k demisi. Ten ji chtěl podat v pondělí, ve světle nových požadavků ODS však nemusí být přijata.

Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody se ale už nic nestane. "Fischer si může dělat, co chce," řekl na ČT Svoboda.

Anketa

Měli by se zelení vrátit do vlády?
Ano
9,2 %
Ne
80,2 %
Je mi to jedno
10,6 %
Celkem hlasovalo 1958 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám