Hlavní obsah

Petr "Slušňák" coby stará dobrá konzerva teď povede ODS

Právo, luk

Když se v prosinci 2002 scházel kongres ODS ve Františkových Lázních, aby vybral nástupce Václava Klause, málokdo pochyboval o favoritovi, jímž byl Petr Nečas.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Nečas s dcerou v roce 2006

Článek

Překvapivý vítěz Mirek Topolánek jej tehdy porazil 179 hlasy Nečas jich dostal 168 z 347). Karta se tedy obrátila po více než sedmi letech.

Topolánek a Nečas jsou jako oheň a voda, pokud jde o vystupování. Už Klaus si kdysi stěžoval, jak je jeho nástupce „hlučný“ a působí živelně. Naopak Nečase označil za jednoho ze svých favoritů, kteří mají to pravé „odeesovské“ myšlení.

Na Hradě by se tedy teď mohlo slavit. Pokud jde o program občanských demokratů, nedá se nicméně očekávat, že by se Nečas a Topolánek v něčem zásadně lišili.

Petr Slušňák

Nečas sám sebe považuje za konzervativce, na jednom z kongresů v projevu poznamenal, že by strana měla ve vedení mít aspoň jednu „starou dobrou konzervu“, tedy konzervativního politika.

Nečas vždy hlídal své emoce a působil jako „slušňák“. Mohl by se tak v nadsázce postavit mezi kreslené postavičky představující volební program, jako je Václav Dobrák či Marie Slušná. Topolánek nedávno žertoval, že on by se mohl přidat coby Emil Držkatý.

Pokud jde o popularitu, patří nový lídr ODS mezi průměrné politiky. Podle agentury CVVM mu letos v lednu věřilo 23 procent, což bylo o tři body méně proti říjnu 2009.

Nečas často kritizoval korupční praktiky – to byl údajně jeden z důvodů, proč jej někteří spolustraníci před pěti lety nechtěli za šéfa. Ačkoli byl vždy považován za člověka blízkého spíše Klausovi, byl k Topolánkovi po celou dobu loajální. Nečas nicméně jako jediný z vedení ODS Topolánka otevřeně kritizoval za dovolenou v Toskánsku – podle něj šlo o „nedostatek sociální inteligence našeho předsedy“.

Nečas patří mezi zakládající členy ODS, vstoupil do ní už v roce 1991, od následujícího roku je nepřetržitě členem Sněmovny. V Klausových dobách byl stranickým odborníkem na armádu.

Topolánek odstoupil z kandidátky do voleb, lídrem je NečasVideo: ČTK

Známý je pak případ, kdy mu byla po Janu Rumlovi nabídnuta funkce ministra vnitra, kterou na poslední chvíli odmítl vzít. Místopředsedou ODS je od roku 1999.

V době Topolánkova vedení se soustředil na sociální politiku, ve vládě byl vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí.

Vystudovaný fyzik z Rožnova pod Radhoštěm Nečas (45) je ženatý a má čtyři děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám