Hlavní obsah

Nejoblíbenější učitelkou Česka se stala Martina Čiklová

Právo, Marek Přibil
Praha

Nejoblíbenější učitelkou se v pátek ve finále ankety Zlatý Ámos 2010 stala Martina Čiklová z mateřské a základní školy Ostrčilova v Ostravě. Na rozdíl od let minulých byly v 17. ročníku soutěže zastoupeny pouze ženy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítězka Ámose Martina Čiklová

Článek

Na sedm finalistek v Praze nečekalo jen soupeření o korunku Ámose. V sobotu se zúčastní kantorského bálu, ve čtvrtek je přivítala manželka prezidenta Livia Klausová.

Držitelkou prestižního Média Ámose se pak jednoznačně stala sympatická profesorka Romana Vlková z Matičního gymnázia v Ostravě. V hlavní anketě skončila na druhém místě a převzala cenu od deníku Právo.

Ve finálovém programu kromě učitelek a jejich žáků účinkovala Veronika Polívková, jež v seriálu Arabela ztvárnila malou Mařenku a dnes je učitelkou základní školy.

Je velmi milá, usměvavá, spravedlivá, strašně chytrá a má sportovního ducha, taky se do všeho vrhne po hlavě a naplno a občas je z toho trochu šílená.

Pedagožky soutěžily za vydatného fandění svých žáků ve čtyřech disciplínách. Porota hodnotila, jak originálně a vtipně dokáží představit sebe i své žáky či zvládnou-li sepsat poznámku na 17 slov. „Letos to bylo hodně těžké, výkony byly mnohem vyrovnanější než loni,“ řekl Právu předseda poroty Jan Cimický.

A jak hodnotí vítězku, jež se soutěži účastnila již potřetí, její žáci, tedy 4. A? „Je velmi milá, usměvavá, spravedlivá, strašně chytrá a má sportovního ducha, taky se do všeho vrhne po hlavě a naplno a občas je z toho trochu šílená.“

"Bez dětí bych to nezvládla"

Pro vítězství Čiklové rozhodla volná disciplína, kdy spolu s dětmi předvedla naprosto bravurní pěvecké vystoupení, byť v ostatních úkolech vynikla spíše Vlková. „Jsem ráda, že to konečně vyšlo,“ řekla Čiklová novinářům. „Bez dětí, které mě povzbuzovaly, bych to ale nezvládla,“ dodala dojatá vítězka.

Ocenění dětské poroty získala Miluše Šafářová ze základní školy ve Fryštáku na Zlínsku. Letos poprvé byla udělena cena za výchovu dětí k ochraně životního prostředí Eko Ámos. Získala ji Bronislava Pechánková ze základní školy ve Šternberku na Olomoucku. Soutěžní odpoledne v hotelu Olšanka bylo jako obvykle bouřlivé. Finalistky soutěžily a „jejich“ děti je z plných plic povzbuzovaly. V hledišti nechyběly transparenty, píšťalky a bubínky.

Do soutěže letos žáci a studenti navrhli 38 kantorek a šest kantorů. Nejvíce nominovaných učitelů pocházelo z Moravskoslezského kraje. Všichni navržení museli projít několika výběrovými koly, aby se probojovali do pražského finále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám