Hlavní obsah

Policie se začíná připravovat na setkání Obamy s Medvěděvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie zahájila přípravu na návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho protějšku z Ruska Dmitrije Medvěděva. Jejich bezpečnost bude podle šéfa pražské policie Martina Červíčka zajišťovat tisíc strážců pořádku. Tentokrát však bude na naplánování bezpečnostních opatření nesrovnatelně méně času, než je u významných návštěv obvyklé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obama s Medvěděvem se mají v metropoli sejít 8. dubna kvůli podpisu nové smlouvy o snížení počtu jaderných zbraní. Podle Červíčka se bude pražská policie na bezpečnostních opatřeních spolupodílet s ostatními útvary, především s ochrannou službou.

"Předběžně předpokládám, že bude nasazeno kolem 1000 policistů a opatření budou obdobná jako při poslední návštěvě prezidenta USA v Praze nebo při podobných významných akcích, které jsme v minulosti zajišťovali v rámci (českého) předsednictví (EU)," uvedl Červíček.

Foto: Michaela Říhová, Právo

První pár USA opouští Air Force One.

Na bezpečnost při loňské návštěvě Obamy, který tehdy do Prahy přicestoval na summit EU-USA, dohlíželo celkem zhruba 4000 příslušníků bezpečnostních složek.

Mluvčí policejního prezidia Jan Melša řekl, že bezpečnostní opatření budou reagovat na program schůzky a délku návštěvy. Doplnil, že policie je připravena zajistit maximální bezpečnost státníků bez ohledu na krátký čas, který zbývá do plánované schůzky. Na podobné akce, jako byla například loňská dubnová návštěva Obamy nebo zářijový pobyt papeže Benedikta XVI., se však chystala několik měsíců.

Prezident USA v pátek na tiskové konferenci ve Washingtonu oznámil, že konečný text smlouvy formálně schválil v pátečním telefonickém rozhovoru s prezidentem Medvěděvem. Dokument má omezit počet rozmístěných strategických nosičů jaderných zbraní - tedy raket, letadel a ponorek - na 700 kusů na každé straně, počty jaderných hlavic se sníží recipročně na 1550.

Po roce intenzivních rozhovorů se Spojené státy a Rusko dohodly na nejrozsáhlejší smlouvě o kontrole zbrojení za posledních dvacet let, řekl Obama. "Jsem rád, že rok po mé návštěvě v Praze souhlasila Česká republika - blízký přítel a spojenec USA - s hostitelstvím podpisu smlouvy," dodal.

Profesionální ostřelovač trefí člověka na kilometrVideo: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám