Hlavní obsah

Ze soboty na neděli se přejde na letní čas

V noci ze soboty na neděli 28. března se zkrátí o hodinu čas. Ve 02:00 si hodiny přetočte na 03:00. Letní čas zavádí celá Evropa. V následujících dnech se proto bude o hodinu později rozednívat, ale zato se prodlouží odpoledne, protože se bude o hodinu později stmívat.

Článek

Přechod na letní čas má řadu odpůrců. Jejich nejčastějším argumentem je, že časový posun působí mnoha lidem zdravotní potíže. Podle rakouských odborníků tato změna přináší větší počet nehod a sebevražd. Čeští psychiatři ale tvrdí, že přechod na letní čas naprosté většině lidí nevadí. Přeladění vnitřních biologických hodin podle nich trvá jen několik dní.

Nejznámějším českým bojovníkem proti letnímu času byl pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Zrušení letního času se marně domáhal u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Koncem loňského léta však zemřel. Jeho bojovou zástavu zvedl profesor robotiky z Brna Zdeněk Kolíbal. Uspořádat hodlá sympozium.

V Česku posun času od první světové války

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé v době první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949.

Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979, a to v důsledku ropné krize a energetických problémů. Až do roku 1995 trval v ČR letní čas šest měsíců, od roku 1996 se Česko připojilo ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října.

S nápadem zavést letní čas přišel zřejmě jako první Američan Benjamin Franklin, který už v roce 1784 poukázal na možnost ušetřit na svíčkách lepším využitím denního světla. Dnešní energetikové ale tvrdí, že se střídání letního a zimního času v energetice projevuje jen zanedbatelně a úspory elektřiny to nepřináší.

Reklama

Výběr článků

Načítám