Hlavní obsah

ODS nasazením rušiček při jednání o Topolánkovi porušila zákon

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, alt

Na čtvrteční večerní jednání výkonné rady nasadila ODS rušičky signálu mobilního telefonu. Chtěla tak zabránit tomu, aby účastníci posílali ven zprávy, jak se jednání vyvíjí. Podle mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Dany Makrlíkové není použití rušiček v Česku a ani v EU legální. ODS tak porušila zákon o elektronických komunikacích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ODS Petr Nečas a šéf strany Mirek Topolánek

Článek

„V případě žádosti civilního subjektu ho nelze povolit,“ řekla Právu Marklíková. Dodala, že začnou rušení ODS řešit, jen pokud si bude někdo na rušení stěžovat.

Během jednání širšího vedení ODS nefungovaly ani telefony novinářů, kteří čekali před sálem. Informace z jednání tak nezískali ani oni, ani občanští demokraté, kteří chtěli vědět, jak se situace vyvíjí.

Všichni o tom věděli

Podle mluvčího ODS Martina Kupky nasadila strana rušičky v domnění, že zákon neporušuje.„Ptali jsme se na to právníků a ti nám sdělili, že pokud jsou všichni dotčení s rušením předem seznámeni, tak by to neměl být problém,“ řekl Právu Kupka.

Dodal, že k rušení je vedly obavy z toho, aby se mediálně sledované jednání nepokřivilo špatně interpretovaným únikem kusé informace. „Vzhledem k povaze té kauzy, je náš postup pochopitelný,“ podotkl mluvčí. Pokud se prokáže, že porušili zákon, příště již žádné rušičky užívat nebudou.

Ven unikaly informace v úterý, kdy se během dvanáctihodinového jednání grémia objevovaly nejrůznější zprávy o tom, jak jednání postupuje, například, že Topolánek položí funkci předsedy. Ten se nakonec rozhodl, že tak neučiní.

Ve čtvrtek přišel o post volebního lídra strany, v čele ODS dál zůstává a bude se rozhodovat, jak dál. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám