Hlavní obsah

Sobotka se vzdal funkcí ve vedení ODS, Topolánek ho prý viní ze spiknutí

• Aktualizováno
Právo, Novinky, trj, jim, luk

Předseda Senátu Přemysl Sobotka předčasně opustil čtvrteční jednání výkonné rady ODS s tím, rezignuje na svou funkci v grémiu (nejvyšší vedení ODS) a ve výkonné radě strany. Vedení občanských demokratů se zabývá setrváním předsedy Mirka Topolánka v čele strany. Podle zdroje Práva Topolánkovi kritici plánují vyvolat hlasování, zda má Topolánek zůstat předsedou a volební jedničkou v Jihomoravském kraji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka

Článek

Výkonná rada ODS od 16:00 jedná o neopatrných výrocích Mirka Topolánka, kvůli nimž požadovala část členské základny jeho rezignaci.

Pokud by ho výkonná rada hlasováním nakonec vyzvala k setrvání ve funkci, podle stanov ODS nelze předsedu strany donutit k rezignaci, navíc to Topolánek už v úterý po 12hodinovém jednání odmítl.

Dalším tahem by pak podle kritiků Topolánka bylo konání mimořádného volebního kongresu, který by se mohl stihnout koncem dubna, ještě před tím by však musela probněhnout jednání místních, oblastních a regionálních sdružení.

Sobotka: Topolánek mě označil za spiklence

„Vzhledem k tomu, že pan předseda označil mě jako součást rozsáhlého spiknutí, jako člověka, který celou tuhle akci spustil, nechtěl jsem výkonnou radu dostat do situace, že bude hlasovat o tom, jestli tam mám dále být nebo nebýt,“ řekl novinářům šéf Senátu Sobotka poté co opustil jednání užšího vedení ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek jde na zasedání výkonné rady ODS vysvětlovat své výroky.

V souvislosti se svým rozhodnutím rezignovat na své členství v grémiu a ve výkonné radě uvedl, že všem poděkoval za to, že v těchto orgánech mohl od roku 2002 vzhledem ke své ústavní funkci zasedat. Ponechává si funkci předsedy Senátu stejně jako šéfa liberecké ODS. Členství v grémiu mu náleželo podle zvykového práva jakožto předsedovi Senátu.

Bém obrátil, pražská ODS jde Topolánkovi po krku 

Náhlý obrat kurzu učinila vlivná pražská organizace ODS, která se chce pokusit Mirka Topolánka na jednání výkonné rady přimět k rezignaci. Přestože primátor Pavel Bém ještě ve středu odmítal lídra před volbami měnit, ve čtvrtek už to připustil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání výkonné rady ODS byli přítomni i členové grémia, na obrázku místopředseda strany Petr Bendl.

„ODS bojuje o život. Myslím, že nás čeká změna," řekl bez dalšího vysvětlení před klíčovým jednáním šéf pražské ODS a dlouholetý Topolánkův rival Bém.

Informaci o tom, že si vedení pražské ODS přeje odchod předsedy Topolánka, Právu potvrdil jeden z účastníků středečního jednání oblastních špiček.

„Nechci ten závěr říkat úplně přesně, ale s takovým mandátem odcházeli všichni naši zástupci na jednání výkonné rady,“ řekl Právu šéf jedné z oblastí. Jednání se mělo konat se pod hlavičkou „informace 1. místopředsedy strany Davida Vodrážky k politickému dění“. Právě Vodrážka vyjádřil nesouhlas se setrváním Topolánka v roli šéfa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První místopředseda ODS David Vodrážka svého předsedu Mirka Topolánka kvůli jeho rétorice nepodporuje.

Primátor Pavel Bém (ODS) přitom v prvotní reakci na Topolánkovy výroky pro časopis Lui řekl, že od výměn vedení ODS jsou její kongresy. Ne všichni členové pražské ODS jsou v názoru, že by Topolánek měl složit funkci zajedno. „Nevím, co kolegové, ale já si to nepřeju,“ řekl Právu poslanec Jiří Janeček (ODS).

Topolánek už si byl svou pozicí poměrně jistý. Po úterním 12hodinovém zasedání grémia ODS ohlásil, že se funkce nevzdá, byť s tím někteří členové grémia nesouhlasili. K tomu, že by jeho rozhodnutí mohla ovlivnit výkonná rada, byl pak skeptický i nejhlasitější Topolánkův kritik Přemysl Sobotka.

Topolánek nebo rozkol?

Na zasedání měl Topolánek především své kontroverzní výroky vysvětlovat, pokud se však k Pražanům přidají i další nalomené regiony může se rokování protáhnout a zkomplikovat. Širší vedení tak zřejmě začne řešit otázku, zda je lepší dva měsíce před volbami lídra neměnit nebo jestli by straně spíše pomohlo, kdyby Topolánek z vedení strany odstoupil.

Předsedáním výkonné radě byl většinou zvolen náměstek pražského primátora Milan Richter, který momentálně představuje křídlo Topolánkových odpůrců. Sám Topolánek navrhoval zvolit předsedou šéfa poslanců Petra Tluchoře, jeho návrh ale při hlasování neprošel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ODS Petr Nečas a šéf strany Mirek Topolánek

Topolánkovy výroky nadzvedly i Nečase

Místopředseda ODS a šéf zlínské pobočky Petr Nečas po jednání grémia uvedl, že by si také spíše přál odchod Topolánka z politického výsluní. O Nečasovi se také na grémiu debatovalo jako o možném prozatímním předsedovi. Zlínská organizace se usnesla, že Topolánka již podporovat nebude.

Topolánek čelil výzvě k odchodu z čela strany kvůli svým kontroverzním výrokům na adresu katolíků, Židů a voličů ČSSD.

Předseda ODS při fotografování pro gay magazín LUI například řekl, že církev se prosadila díky oblbování mas, díky vymývání mozků, dále se vyjadřoval na adresu ministra dopravy a premiéra. O ministru dopravy Gustavu Slamečkovi řekl, že uhne, když jde opravdu do tuhého. "A to ten (premiér Jan) Fischer prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem," dodal. Za výroky se záhy omluvil a trvá na tom, že byly vytrženy z kontextu.

Reklama

Výběr článků

Načítám