Hlavní obsah

Paroubek podpoří setrvání Kocába ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek očekává, že ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb ve vládě zůstane. Podle jeho čtvrtečního prohlášení se tím vyřeší situace v kabinetu vzniklá po odchodu ministra životního prostředí Jana Dusíka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb

Článek

Premiér Jan Fischer ve středu požádal Paroubka a předsedu ODS Mirka Topolánka, aby mu návrhy k řešení situace podali písemně. Paroubek tak již podle svých slov učinil, blíž se ale nevyjádřil.

Kocába vyzvali zelení, aby z kabinetu vystoupil. Ten v tiskovém prohlášení uvedl, že jejich požadavek respektuje, nicméně ohlásil, že s odchodem z ministerstva počká, aby předešel případné politické krizi.

Klíčové pro něj bylo jednání grémia ODS o budoucnosti svého vedení. Předseda strany Mirek Topolánek, jehož výroky pronesené v soukromí na adresu církve či Židů, vyvolaly vlnu nevole, ale odmítl vzdát se funkce. Kocáb v reakci na to požádal o schůzku za účasti premiéra a všech stran, které sestavovaly původní kabinet.

Strana zelených, která se téměř před rokem na sestavení úřednické vlády s premiérem Janem Fischerem v čele rovněž podílela, se s ministerským předsedou rozhádala kvůli rekonstrukci elektrárny Prunéřov. Exministr životního prostředí Dusík nabyl dojmu, že Fischer jedná ve prospěch lobby energetického gigantu ČEZ, a vzdal se vedení resortu. [celá zpráva]

Zelení pak vyzvali také svého druhého ministra Kocába, jehož do úřednického kabinetu nominovali, aby z funkce odstoupil. Dusíkovo ministerstvo přešlo pod správu ministerstva zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám