Hlavní obsah

Průzkum ODS těsně před Topolánkovými výroky ukázal, že by většinu měla pravice

Právo, luk
Aktualizováno

Podle volebního průzkumu, který si minulý týden zadala ODS, by většinu ve Sněmovně měla pravice. Šetření se uskutečnilo krátce před tím, než se na veřejnost dostaly kontroverzní výroky šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Data ukazují, že by zvítězila sociální demokracie (27 procent), avšak ODS by získala jen o dva procentní body méně. Pravice by ovládla Sněmovnu díky tomu, že by výrazně uspěla TOP 09 (14 procent), ale také Věci veřejné (9 procent).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V přepočtu na mandáty by tyto dvě strany spolu s ODS disponovaly pohodlnou většinou 108 z 200 křesel. Naopak levice by měla jen menšinu 92 mandátů. Šéf ČSSD Jiří Paroubek, který se nedávno vyjádřil pro menšinovou vládu, by se tak musel obrátit na TOP 09, jejíž představitelé dali opakovaně najevo, že s Paroubkovým vedením sociální demokracie si spolupráci nedokáží představit.

Rozložení sil by v dolní parlamentní komoře bylo zhruba následující: ČSSD by měla 63 křesel, ODS 57, komunisté 29, TOP 09 32 a Věci veřejné 19.

Podle průzkumu by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny nepřekročili lidovci (4 procenta). Stejného výsledku dosáhla Strana zelených. Strana práv občanů - zemanovci by rovněž do Sněmovny neprošla (3 procenta).

Průzkum proběhl na vzorku 559 dotázaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám