Hlavní obsah

Topolánek: Z čela ODS jsem chtěl odejít, ale museli by jít i další

Novinky, jas

Předseda ODS Mirek Topolánek bude po úterním jednání grémia své strany čelit ve čtvrtek další zatěžkávací zkoušce. O situaci ve straně bude jednat výkonná rada, přičemž zejména z některých regionů se ozývají hlasy po stažení Topolánka z kandidátky. Že by předseda odešel, je ale málo pravděpodobné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Topolánek v rozhovoru, který přinesly čtvrteční Hospodářské noviny řekl, že šel na úterní jednání se dvěma variantami možného scénáře. Pokud by skutečně odstoupil, nemohlo by zůstat pouze u jeho osoby, ale personální změny by musely být širší. Jednou z podmínek měl být i odchod Pavla Béma.

Grémium ale s podmínkami nesouhlasilo.

Topolánek zároveň tvrdí, že během dvanáctihodinového maratónu třikrát změnil názor. Nejprve  počítal s tím, že by na jeho místo přišel lídr severomoravské kandidátky Pavel Drobil. Následně mělo padnout i jméno místopředsedy Petra Nečase. [celá zpráva]

Nakonec Topolánek otočil a oznámil, že se postu předsedy nevzdá.

Topolánek: připomíná to puč

Předseda ODS také uvedl, že pondělní prohlášení předsedy Senátu Přemysla Sobotky, které vnitrostranické rozbroje vyvolalo, z vnějšího pohledu připomíná puč. Krize začala kvůli vystoupení Sobotky, nikoliv kvůli jeho výrokům o gayích a Židech.

Topolánek se vyjádřil i ke čtvrtečnímu jednání výkonné rady. Kdyby došlo na hlasování o jeho stažení z kandidátky, považoval by to pro stranu za "poslední sebevražedný krok".

"Stát se to může, pokud ale v ODS zůstaly zbytky pudu sebezáchovy, tak to neudělá," míní Topolánek. Výzva k odstoupení je podle Topolánka málo na to, aby svůj názor setrvat změnil.

Fischer je slabý premiér

Topolánek se vrátil i k reakcím na výroky, které stály za vznikem aféry. Reakci premiéra Jana Fischera označil za hysterickou a trvá na tom, že šéf exekutivy je slabým premiérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám