Hlavní obsah

Nečas: grémium ODS o mně přemýšlelo jako o prozatimním lídrovi

– Praha
Novinky, ČTK, Jiří Mach

Místopředseda ODS Petr Nečas ve středu připustil, že úterní stranické grémium uvažovalo mimo jiné také o něm jako předsedovi, který by stranu vedl do voleb. Zároveň uvedl, že konečné slovo za snahou o sesazení Mirka Topolánka padne až na čtvrtečním zasedání výkonné rady, v níž jsou zastoupeny všechny kraje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ODS Petr Nečas

Článek

Exministr práce a sociálních věcí Nečas v ČT uvedl, že možnost, že by se ujal dočasného vedení do nadcházejícího kongresu ODS, se na stranickém grémiu skutečně probírala.

Grémium však po 12hodinovém vyjednávání pouze potvrdilo v čele strany Topolánka, který se odmítl své funkce vzdát. Podle odborníků to svědčilo o tom, že grémium nenašlo vhodného vůdce. Experti se také většinou shodují na tom, že Topolánkovy poslední výroky, které vzbudily kontroverzi, výsledek voleb ovlivní v neprospěch ODS. [celá zpráva]

„Výkonná rada je nejvyšší orgán mezi kongresy. Zítra proběhne otevřená diskuze a jsem přesvědčen, že drtivá většina přijme takový postoj, který povede k nejlepšímu volebnímu výsledku,“ řekl Nečas a odmítl předjímat výsledky čtvrtečního rokování.

Pokud výkonná rada bude rozhodovat racionálně, tak se neobávám o výsledek toho jednání.

Širší vedení ODS se ve čtvrtek vrátí k aféře kolem kontroverzních výroků šéfa strany Mirka Topolánka. Zatím se ale zdá, že jeho pozicí už jednání rady neotřese a občanští demokraté nehodlají kvůli volbě lídra svolávat kongres.

Topolánkovi kritici sice avizují, že na výkonné radě chtějí znovu rozvířit diskusi o jeho výrocích, ovšem ani širší vedení strany ho ale nemůže k rezignaci přinutit. Pravděpodobné není ani to, že by Topolánka vyškrtlo ze stranické kandidátky pro sněmovní volby.

Topolánek ve středu novinářům řekl, že se rozhodnutí výkonné rady případně podrobí. Neobává se ale, že by něco v jeho roli měnila. "Pokládám tu aféru za velmi umělou. Pokud výkonná rada bude rozhodovat racionálně a nebude si se mnou chtít vyřizovat nějaké staré účty a nechat rozbolet nějaké staré už téměř zahojené rány, tak se neobávám o výsledek toho jednání," řekl.

Reklama

Související články

Topolánek se rozhodl, že neodstoupí

Mirek Topolánek se po celodenním jednání nejužšího vedení ODS rozhodl, že z funkce šéfa strany neodstoupí a občanské demokraty povede do voleb. Topolánek to...

Výběr článků

Načítám