Hlavní obsah

Podpásovka na pozemky

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radost z toho, že ani po vstupu do Evropské unie by se do roku 2007 neměly výrazně změnit daňové podmínky pro pořízení nového bytu či domu, a tedy ani významně jejich ceny, byla zřejmě předčasná. Jak Právo zjistilo, při vyjednávání s EU se na stavební pozemky buď zapomnělo, nebo se o nich záměrně nemluvilo.

Článek

Důsledek je fatální: Kdo si bude chtít od května koupit od firmy-plátce DPH hotový nový dům či byt, bude muset podle chystaného nového zákona o DPH v ceně uhradit daň 22 procent, kterou tato firma zaplatí státu. Přitom dosud se z převodu pozemků žádná daň neplatila. Nové bydlení tak může podražit až o statisíce korun.

To je malér velkého řádu. Patrně by došlo k tomu nejhoršímu - výraznému zpomalení už tak nedostatečné bytové výstavby. Většina lidí, kteří nemají kde bydlet a s pomocí hypoték a úvěrů ze stavebního spoření si chce pořídit nové bydlení i za cenu omezení svých zálib a pohodlí, už nemá finanční rezervu na to, aby zvýšené ceny dokázali uhradit. Mnoho lidí by patrně na sen o bydlení rezignovalo úplně.

Šokováni jsou i developeři, tedy prodejci nových bytů a domů. Ti postavili svoje podnikatelské plány na předpokladu, že se DPH okolo bydlení ještě zhruba čtyři roky nijak nezmění. Najednou, necelý půlrok před vstupem do EU, je všechno jinak. Hrozí jim, že budou muset státu odvést z pozemků daň vyšší, než je pětina ceny. DPH ale těžko budou moci plně promítnout do svých cen. Kdyby to totiž udělali, zájem by prudce opadl.

Tím nechci tvrdit, že developeři nemají prostor tlumit zvýšené náklady na úkor svého zisku. Je dobře známo, že i přes zostřující konkurenci jsou jejich marže vysoké. Vždyť ceny pozemků i nových staveb byly vyhnány hodně nahoru. A to proto, že lidé ze strachu z Evropské unie v posledních dvou letech výrazně zvýšili poptávku po novém bydlení.

Na druhé straně je snaha zavést DPH na převody pozemků typickou podpásovkou ze strany státu i pro ně. Taková věc se totiž nedělá - ať už záměrně, či nevědomky - pod pokličkou, ale oznámí se otevřeně léta dopředu.

Celá věc okolo pozemků může mít ještě černější důsledky, než se na první pohled zdá. Ani z vládou schváleného návrhu totiž neplyne, jak se bude zdaňovat zainvestování pozemku. Jestli to bude chápáno jako stavební práce pro bydlení, na což by platila sazba 5 procent, anebo běžné stavební práce se sazbou 22 procent. Ve druhém případě by pozemky byly ještě dražší a byty a domy ještě nedostupnější.

Otázka je, co teď. Pokud nás EU nenutí, abychom převody stavebních pozemků za každou cenu zdaňovali, pak je řešení jednoduché. Ustanovení o zdanění lze rychle vypustit. Bylo by to totiž jako v Kocourkově, aby erár podporoval miliardami stavební spoření či hypotéky, a na druhé straně obíral lidi přes pozemky pro bytovou výstavbu. Mimochodem, převody ostatních pozemků mají být od daně osvobozeny.

Pokud se ale potvrdí, že v EU musí být převody stavebních pozemků zdaněny, a navíc sazbou DPH 22 procent, a že šanci na udělení výjimky jsme již promeškali, pak to bude opravdu špatné. Mohli bychom se jenom ptát, k čemu vlastně máme ministerstvo odpovídající za bytovou politiku, když se něco tak protismyslného může v naší zemi stát a ono ani nešpitne.

PRÁVO 13. prosince

Reklama

Výběr článků

Načítám