Hlavní obsah

Kocáb je připraven rezignovat, pokud nerozpoutá vládní krizi

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, jas, dan

Strana zelených v úterý vyzvala ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába, jehož do vlády nominovala, aby podal demisi. Podle předsedy strany Ondřeje Lišky již zelení nepodporují kabinet premiéra Jana Fischera. Ten vzal jejich rozhodnutí na vědomí, byť k němu "není žádný racionální důvod". Kocáb se zařídí podle toho, jak dopadne úterní jednání grémia ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

Kocáb vyslyší výzvu Strany zelených k demisi pouze za předpokladu, že tím nerozpoutá vládní krizi. Ta by podle něj mohla vzniknout kvůli dění uvnitř ODS. Ministr čeká, jak dopadne jednání grémia ODS o setrvání Mirka Topolánka v jejím čele, které začalo  ráno.

Ondřej Liška to uvedl na úterní tiskové konferenci věnované dosazení ministra zemědělství Jakuba Šebesty na post ministra životního prostředí. Šebesta byl premiérem pověřen, aby resort převzal po Janu Dusíkovi, který minulý týden rezignoval.

Podle Lišky se tím stalo ministerstvo pro životního prostředí, které pod vedením zelených "bylo respektovaným partnerem ostatním resortům“ neplnohodnotným ministerstvem.

Kocáb s demisí čeká na výsledek grémia ODS

"Jsem připraven demisi podat. Loajalita ke Straně zelených mne však nezbavuje odpovědnosti vůči vládě, jejímž jsem členem. Rezignovat budu pouze za předpokladu, že tím nerozpoutám vládní krizi, která by dále destabilizovala politické poměry v zemi a mohla by mít i ekonomické důsledky. K této obavě mne přivedlo včerejší stanovisko ODS," uvedl v tiskovém prohlášení Kocáb.

Se svou rezignací ale hodlá počkat na výsledky jednání gremia ODS, které se rozhoduje o tom, zda stranu do voleb povede její dosavadní předseda Mirek Topolánek. [celá zpráva]

"V tento okamžik čekám na výstup z jednání ODS. Po jeho vyhodnocení dám médiím k dispozici své stanovisko," prohlásil Kocáb. Ocenil ovšem podporu premiéra při spolupráci s jeho resortem a vyjádřil obavy před zrušením celého ministerstva. Důvody zelených však Kocáb respektuje.

Zelení nemohou zůstat ve vládě, kde neplatí dohody a kde Jiří Paroubek spravuje většinu resortů
Ondřej Liška

"Zelení nemohou zůstat ve vládě, kde neplatí dohody a kde Jiří Paroubek spravuje většinu resortů,“ dodal Liška. Jak dále uvedl, "pan ministr Kocáb toto rozhodnutí vzal na vědomí a respektuje je“.

Premiér prostřednictvím tiskové zprávy uvedl, že "vzal rozhodnutí Strany zelených na vědomí a lituje ho. Je přesvědčen, že k odchodu zelených z vlády není žádný racionální důvod."

Neshody kolem Prunéřova

Zeleným vadilo mimo jiné to, že premiér Fischer vybral Dusíkova nástupce, který byl nominantem za Stranu zelených, narychlo a bez dalších konzultací. Fischer se rozhodl pro Šebestu, kterého do vlády nominovala ČSSD. "Pověření ministra zemědělství vedením, MŽP považujeme za systémově zcela chybné a kompetenčně ve střetu zájmů," tvrdí zelení.

Dusík rezignoval poté, co nedokázal rozhodnout o posouzení modernizace elektrárny Prunéřov, kterou navrhla společnost ČEZ. [celá zpráva]

Podle zelených vláda  přišla o svou původní vyváženost. "Premiér Fischer se rozhodl dokončit projekt své vlády nikoli jako úřednické s podporou tří stran, ale jako projekt vlády loutkové, kterou ovládá sám Jiří Paroubek," uvedl Liška.

Zelení premiérovi také vyčetli, že vláda podpořila některé kroky jdoucí dle strany proti ochraně životního prostředí. Jedná se například o podporu výstavby jezů na Labi, stažení horního zákona či podporu tendrů na lesnické zakázky.

Kocáb sám nabízel demisi před několika týdny, kdy média přinesla informaci o jeho vztahu s tiskovou mluvčí. Premiér se tehdy za ministra postavil a neshledal k rezignaci důvod. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám