Hlavní obsah

Domácí úkoly, referáty i diplomky si studenti kupují na internetu

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma středoškoláka, který má úkoly do školy vždy na výbornou? A to přesto, že pravidelně navštěvuje diskotéky či se s velkou pílí věnuje odpoledne a po večerech pochůzkám s partičkami kamarádů? Váš „génius“ může rodinu i školu pěkně tahat za nos.

Foto: Profimedia.cz

Platba za úkoly se provádí zasláním SMS s příslušným kódem. Ilustrační foto

Článek

Místo svědomité přípravy krmí z kapesného internetové firmy nabízející za úplatu zpracování domácích úkolů či čtenářských deníků.

„Nabízíme jedinečnou službu pro žáky základních a středních škol,“ chlubí se web Úkoly za Tebe s tím, že jde o zakázkové vypracování domácích úkolů či referátů z matematiky, fyziky, přírodopisu, zeměpisu, dějepisu a literatury.

Stačí e-mailem zadat téma a pak už jen počkat na hotovou práci. „Doba vypracování u běžných úkolů je do 24 hodin. V případě nutnosti i do několika hodin,“ uvádí poskytovatel služby. Hájí se tím, že pracuje na objednávku, takže podvodu se může dopustit jen ten, kdo výsledek prezentuje – tedy žák vůči škole.

Příklad za 30 korun

Platba se provádí zasláním SMS s příslušným kódem. Vyřešení jednoho příkladu stojí 30, tři příklady 50 a referát 79 korun. Poskytovatel na sebe v případě reklamace uvádí mobil.

„Je to neetické. Nejsem si jista, jestli dokonce nejde o trestný čin ze strany poskytovatele takové služby. Za její využití by měl být nezletilý žák potrestán nejméně sníženou známkou z chování. Jde přece o podvod,“ zlobí se pražská středoškolská kantorka Eva Pokorná.

Něco jiného podle ní je, když žákovi pomohou při zpracování úkolu rodiče nebo kamarádi. „Ale aby si nechal za zakázku za peníze vyřešit příklady a ty pak pouze odevzdal učiteli, to je nevídané,“ dodává.

Podle ministerstva školství jde ze strany žáků o podvodné jednání. „A poskytovatelé těchto služeb toto podvodné jednání podporují,“ řekla Právu mluvčí školství Kateřina Böhmová.

Zpracují i diplomku

Jste-li líný či časově vytížený posluchač VŠ, v Česku si můžete za peníze dokonce koupit vypracování rigorózní, diplomní, bakalářské či zápočtové práce. Službu například poskytuje internetová stránka Prima referát, kterou provozuje firma MaDMan’s, vedená i v obchodním rejstříku.

Nabízí desítky profesionálních zpracovatelů, kontrolu plagiátu specializovaným softwarem a další služby. Na dotaz Práva, zpracují-li za úplatu celou práci, anebo dodají pouze podklady, odpověděl na online chatu, který stránka též umožňuje, jeden z obchodníků s přezdívkou „agent Martin“: „Je na zákazníkovi, zda to použije a odevzdá celé, nebo to ještě nějak poupraví. Zpracujeme to dle požadavku v objednávce.“

Na otázku, neobává-li se právní sporů, dodal: „Za to, že zpracováváme objednávky? Nikdo netrestá prodejce alkoholu za to, že se někdo opil a například naboural.“

Stránka diplomky stojí 349 korun. Kdyby měla třeba 60 stran, což bývá požadavek na takovou práci, vyjde „investice“ na zhruba 21 tisíc korun.

Způsob úhrady je vkladem nebo převodem dané částky na účet. Provozovatel upozorňuje, že osobní údaje z objednávky jsou chráněny předpisy a nebudou poskytnuty třetím osobám.

„Standardně zpracováváme práce do 10 stran do 7 dnů, více rozsáhlé do 3–4 týdnů. Možno také využít expresního zpracování do 72, 48 nebo 24 hodin. Ceny za expresní zpracování naleznete v ceníku,“ popisuje poskytovatel.

Ve Francii web odsoudil ministr

K témuž případu s vypracováním úkolů za úplatu došlo před rokem ve Francii, kde vznikla stejná, byť dnes již neexistující internetová stránka s mottem: „Pokud na to nestačíš, jsme tu my.“ Motto českého webu je: „Nevíš jak dál? Úkoly za Tebe – jsme tu pro Tebe.“

Stačilo, když školáci naskenovali materiál ke zpracování až ze sedmi nejrůznějších předmětů. Práci na ně udělali učitelé či absolventi univerzit, které k tomu najímal provozovatel serveru. Podle náročnosti žáci za úkoly platili pět až třicet eur.

Službu ostře odsoudili mnozí učitelé v čele s francouzským ministrem školství Xavierem Darcosem. Zakladatel stránky Stéphane Boukris podle listu Le Parisien ujišťoval, že jde o stoprocentně legální záležitost: „Jsem hrdý na to, že jsem založil první server tohoto typu na světě,“ uvedl.

Podle něj se ještě před rozjezdem služby přihlásilo několik tisíc zájemců. „Uvědomujeme si dnes, že je tato služba v rozporu s našimi vlastními hodnotami,“ prohlásil později Boukris.

Reklama

Výběr článků

Načítám