Hlavní obsah

Nemocnice dotaci 420 miliónů nedostaly, rozhodne o ní ministerstvo

Právo, Jakub Svoboda

Společnost Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět severočeských nemocnic patřících Ústeckému kraji, evropskou dotaci 420 miliónů korun na již realizované projekty modernizace zdravotnických zařízení v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově jen tak neuvidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo financí (MF) totiž minulý týden kvůli údajně předraženým nákupům některých zdravotnických přístrojů a zařízení a způsobů výběru dodavatelů zahájilo mimořádnou kontrolu na úřadu regionální rady Severozápad, která čerpání evropských peněz Krajské zdravotní posvětila.

Ministerstvo tak chce podle informací Práva předejít kontrole evropského úřadu proti podvodům OLAF. Kdyby totiž OLAF, který je o problémech v severočeských nemocnicích již informován, zjistil v projektech Krajské zdravotní závažné nedostatky, mohlo by to ohrozit čerpání prostředků z fondů EU pro celou Českou republiku.

„Audit, který se týká Krajské zdravotní již byl zahájen. Týká se přezkoumání dostatečnosti realizovaných kontrol z úrovně řídícího orgánu, tedy Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad a hospodárného využívání finančních prostředků v souvislosti s projekty Krajské zdravotní,“ potvrdil Právu Radek Ležatka z ministerstva financí.

Jak dodal, na projekty Krajské zdravotní zatím nebyla proplacena z evropských fondů ani koruna. Pokud by audit potvrdil, že zdravotnické přístroje jsou skutečně až o třetinu předražené, jak tvrdí někteří lékaři i politici, s vidinou dotací by se pak nemocnice musely definitivně rozloučit a veškeré náklady spojené s pořízením přístrojů by musel nést Ústecký kraj.

Audit zřejmě skončí až po volbách

Velký rozruch vyvolal například nákup magnetické rezonance, za kterou Krajská zdravotní dala přes 48 miliónů korun. „Přitom totožný přístroj má pražská nemocnice Na Homolce za 25 miliónů,“ upozornila nedávno ČT.

„Nebudeme předjímat, ale vzhledem k jeho důkladnosti bude audit trvat několik měsíců,“ dodal Ležatka. S výsledky celé kontroly MF tak bude veřejnost seznámena pravděpodobně až po květnových volbách do Sněmovny.

Ten však podle informací Práva nešel příliš do hloubky a nezabýval se například ani cenovou výhodností pořizovaných přístrojů. To potvrzují i někteří lékaři. „Audit regionální rady se zaměřil jen na formální stránku věci, nikoliv na to, zda jsou zakázky skutečně hospodárné,“ řekla Právu dětská neuroložka Alena Dernerová, která především za své postoje v této kauze získala od Lékařského odborového klubu Cenu za statečnost.

Firma je s radou personálně propojena

Dernerová mimo jiné upozornila i na personální propojení Krajské zdravotní s regionálními institucemi, které mají na čerpání dotací dohlížet. To podle ní i některých dalších lékařů znemožňuje rychlé vyšetření celé kauzy.

„Například Petr Benda (ČSSD) je šéfem představenstva Krajské zdravotní a zároveň je radním Ústeckého kraje a členem regionální rady,“ konstatovala Dernerová. René Budjač (ODS), který vystřídal Bendu ve vedení Krajské zdravotní, je teď místopředsedou jejího představenstva a taktéž radním kraje. Další člen představenstva firmy Pavel Kouda (ČSSD) je místohejtmanem a rovněž členem výboru regionální rady, která rozhoduje ve věcech spojených s čerpáním dotací. Bývalý hejtman Jiří Šulc (ODS) je nyní šéfem regionální rady i krajským radním.

Reklama

Výběr článků

Načítám