Hlavní obsah

Kohout otočil, Vicenovou z Bruselu neodvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Kohout velvyslankyni v Bruselu Milenu Vicenovou neodvolá. O střídání ambasadorů na významných postech bude rozhodovat až vláda, která vzejde z květnových voleb, sdělil v pondělí novinářům v Bruselu Kohout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

Po setkání s Vicenovou v Bruselu Kohout řekl, že spolu mají korektní dohodu, o jejíž podrobnostech ale nechtěl s novináři hovořit.

Šéf diplomacie nyní hodlá připravit plán střídání velvyslanců na vysokých postech. Zda navrhne změnu i na postu v Bruselu, Kohout říci nechtěl. "Prostě tato vláda paní velvyslankyni Vicenovou odvolávat nebude," ujistil pouze novináře.

Minulý týden přitom Kohout v rozhovoru pro časopis Respekt uvedl, že s odvoláním velvyslankyně při EU počítá a vyslovil přání, aby se uskutečnilo ještě před volbami.

Podle Respektu chtěl Kohout návrh předložit vládě na přelomu března a dubna. Kohoutův záměr potvrdily ČSSD a ODS, napsal už dříve časopis. ODS podle týdeníku s odvoláním nesouhlasí.

Vicenová v poslední době zdůrazňovala, že o svém odvolání nemá žádnou oficiální informaci a že chce o svém dalším působení s Kohoutem hovořit. Vicenová vystřídala Kohouta v Bruselu poté, co jej Topolánkova vláda v roce 2007 stáhla.

Sociální demokracie by ráda angažovala Kohouta v letošních senátních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám